Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Analyza: Kedy kupovať zlato

Analyza: Kedy kupovať zlato

Kedy zlato a striebro nakupovať tak, aby sme ho kúpili čo najvýhodnejšie? A je vôbec možné povedať, kedy je cena “dobrá”?

Jednou z najčastejších otázok našich klientov pri kúpe zlata a striebra je otázka, či je teraz vhodný moment na kúpu a ak nie, kedy bolo vhodné kúpiť zlato a striebro tak, aby bola jeho cena čo najnižšie.

S investičným zlatom a striebrom pracujeme už 9 rokov (a ešte dlhšie sa venujeme finančným trhom), ale presnú odpoveď na túto otázku nevie dať nikto. Odľahčene zvykneme poznamenať, že krišťáľová guľa sa nám práve včera rozbila.

Existuje teda vhodný čas na nákup?

„Ponorili“ sme sa trošku do štatistiky. Aj keď som sa snažil byť stručný, ak vás nudia štatistické údaje, skočte na záver, kde je krátke zhrnutie. Ja zvyknem hovoriť, že štatistika je sviňa – je síce nudná, ale z dlhodobého pohľadu presná :-)

Čo hovorí história?

Na finančných trhoch existujúce celé schémy a knihy o tom, ako sa historicky správali meny, komodity a pod. a podľa toho sa očakáva ich rast alebo pokles v budúcnosti. Je to obchodovanie na základe historických faktov.

Bolo by fajn pozrieť sa do histórie a na základe

minulosti zistiť, kedy zlato kupovať a ako sa bude vyvíjať jeho cena. Nikdy sa nedá dopredu určiť, ako sa bude cena zlata správať, ale pri pohľade do minulosti vieme aspoň odhadnúť pravdepodobnosť, čo sa môže stať.

Je to podobné ako napríklad s futbalom. Síce sa niekedy môže stať, že s Nemeckom na veľkom turnaji Slovensko vyhrá, ale pravdepodobne z 10 zápasoch 9 prehráme.

Veľká analýza od roku 1975.

Jeff Clark z portálu www.goldsilver.com porovnával cenu zlata v USD od roku 1975 (odkedy je možné novodobo legálne obchodovať s investičným zlatom). Porovnával každý deň cenu zlata oproti predchádzajúcemu dňu a zisťoval, či zlato rastie alebo klesá.

Na základe týchto takmer 42 ročných výpočtov zistil, že najlepším časom na nákup investičné zlata v priebehu roka je:

  • druhý januárový týždeň,
  • stred mesiaca marec,
  • začiatkom mesiaca apríl a
  • druhý týždeň mesiaca júl.

Snímka obrazovky 2017-04-26 o 10.38.13

Ako to vyzerá z pohľadu kvartálov.

Ak porovnáme kvartály (graf dole), tak v priebehu 2. kvartálu cena mierne klesá alebo stagnuje a je to vhodný čas na nákup pred druhou časťou roka, kde cena zvykne rásť.

Snímka obrazovky 2017-04-26 o 10.38.26

Ale pozor! Ako tieto údaje vlastne čítať?

1. Je to dlhodobý priemer za 40 rokov.

To neznamená, že každý rok cena zlata od januára iba stúpa. Alebo že vždy je november zlý mesiac na kúpu.

2. Je to porovnanie v rámci kalendárneho roka.

Štatisticky je január lepší ako december. Ale iba v rámci kalendárneho roka. Je totiž možné, že cena v jednom roku v januári bude vyššia (v tomto prípade horšia), ako v minulom roku v decembri.

Porovnanie v Eurách za posledných 18 rokov.

Keďže investičné zlato a striebro sa u nás obchoduje v eurách, urobili sme porovnanie od vzniku eura.

Od roku 1999 sme v marci zlato nakúpili (vždy 31.marca) a predali sme ho v decembri (31. decembra), aby sme zistili, či existuje na zlate sezónnosť. 

Snímka obrazovky 2017-04-26 o 10.38.46

Od vzniku Eura (1999) sme zistili, že pri zlate funguje sezónnosť. Ak by sme každý rok nakúpili v marci a predali v decembri, priemerne ročne by zlato narástlo o 4,39%. Znova sa však vraciame k tomu, že to je priemer za 18 rokov a nie každý rok nastane situácia, že cena od marca do decembra rastie. Pri silnom poklese v roku 2013 zlato kleslo o 30% a opačne v rokoch 2010 a 2011, keď bol problém s Gréckom, bol nárast viac ako 20%.

Záver.

Možno si poviete, že ak sme nestihli vhodné termíny, počkáme do ďalšieho roka. To však nemusí byť pravda, lebo sezónnosť sme skúmali iba v rámci roka. Môže sa pokojne stať situácia, že síce je január najlepší mesiac na nákup, ale stále bude drahší ako hociktorý iný mesiac v minulých rokoch.

Snímka obrazovky 2017-04-26 o 10.38.38

Aké sú teda závery?

  1. Kupovať zlato ako rezervu je dobré vždy – Zlato od roku 1999 narástlo o 440%. Teda za 18 rokov rástlo zlato priemerne ročne o 8,5%.
  2. Ak uvažujete o nákupe investičného zlata počas roka, je lepšie, ak si vyberiete začiatok roka alebo druhý kvartál.
  3. Vždy musíte brať do úvahy aj aktuálnu situáciu. Napríklad štatisticky je síce apríl dobrý mesiac na nákup, ale ak v roku 2017 vo Francúzku vyhrá voľby Le Penová a k tomu spraví Trump nejakú hlúposť, zlato môže začať rásť prudko už v marci a v apríli bude jeho cena extrémne vysoko. 

Osobný pohľad.

Ak dovolíte, môj osobný pohľad na správny okamih nákupu zlata.

Osobne uvažujem, že rozdiel v rámci roka o 4% pri zlate je zanedbateľný, pretože v prípade finančnej krízy alebo problémov bude cena zlata výrazne vyššie, aby ma to trápilo. 

Ak by som podobne uvažoval v roku 2009, keď som si prvý krát kúpil zlatú tehličku, tak by som špekuloval v septembri, či mám kúpiť čakať na lepšiu cenu. Vtedy bola cena za uncu 700 Eur. Dnes je to 1200 Eur.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest