Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Chceme vôbec prudký rast ceny zlata?

Chceme vôbec prudký rast ceny zlata?

Brexit, Donald Trump či talianske referendum. Očakávania vo vývoji cien zlata sú pri podobných udalostiach vždy vysoké. Sme spokojní, ak cena zlata rastie, sklamaní, ak cena klesá. A pritom buďme radi, že cena nestúpa do nebies.

Od 15. septembra 2008, kedy zbankrotovala jedna z najväčších investičných bánk Lehman Brothers, sa to ako keby sype. Postupne si prechádzame hypotekárnou, dlhovou, migračnou a v priamom prenose už aj krízou politického systému.

O ďalší dôvod viac vlastniť nejaké to zlato a byť na súčasnom systéme nezávislý. Prirodzene zlato na to, čo sa deje, reaguje. Cena zlata tak od 15. septembra 2008 vzrástla o 40% v dolároch a v eurách o 68%. Striebro o 42% v dolároch a 82% v eurách. A pritom oba kovy boli aj výraznejšie drahšie. Cenové skoky boli enormné, bola v tom aj panika, ktorá vládla. Stačí si spomenúť, ako Grécko skoro položilo euro.

Pri spätnom pohľade na grafy bolo zlato spolu so striebrom miestom, kde sa dali zarobiť obrovské peniaze. A tak sú súčasné „nízke“ ceny sklamaním. Otázkou je pre koho. Pre neznalých určite áno.

Aktuálne sa nachádzame z pohľadu zlata v akomsi hluchom období. Aj keď správy nie sú dobré, cenové maximá z pred pár rokov sú vzdialené. Cenovým špekulantom možno postačí, ak budú trpezliví a dočkajú sa výnosov možno aj v desiatkach percent.

Pre nás ostatných, čo vo vlastníctve zlata a striebra vidíme ochranu, by to neboli až také dobré správy, ako sa na prvý pohľad môžu zdať.

Je totiž pekné počítať zisky a tešiť sa z dobre „investovaných“ peňazí. Je však ešte niečo dôležitejšie, ako sú percenta výnosových tabuliek. A to je pocit pokoja. Zlato je barometrom neistoty. Funguje jednoducho, ak stúpa neistota, stúpa jeho cena a naopak. Na cenách od roku 2008 je vidno, že tento barometer stúpa priemerne 5% ročne. Síce nie 10, 20, 30% za rok, ale stúpa. Z dlhodobého pohľadu cena zlata aj stúpať bude. Pre „pocit pokoja“ je však dôležité akým tempom. Súčasné tempo rastu ceny systém absorbuje ako normálne a odôvodnené.

Príliš rýchle tempo rastu ceny je zlý signál.

Ak by tempo rastu ceny bolo extrémne rýchle, znamenalo by to, že by sme sa ocitli v oveľa horšej dobe, akú žijeme teraz. A nielen po ekonomickej stránke. Pre pocit pokoja je dobré vlastniť zlato a striebro ako rezervu. Ale oveľa lepší pocit je, ak túto rezervu nikdy nebudeme nútení použiť a bude sa napríklad dediť z generácie na generáciu. Samozrejme, ak na to príde a bude nutné zlato a striebro použiť, môžete si byť istí, že svoju úlohu si splní dokonale

Diskusia

Ing. Juraj Polák

Zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. a popredný odborník na investovanie a nákup investičného zlata a striebra na Slovensku. “Som nadšencom investičného zlata a striebra a už 8 rokov pomáham klientom získať zo zlata a striebra viac."

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest