Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Fondy nakupujú zlato a striebro viac, ako v roku 2011.

Fondy nakupujú zlato a striebro viac, ako v roku 2011.

Počas prvej „Gréckej“ dlhovej paniky v roku 2011 bola cena zlata na rekordných úrovniach a fondy na finančných trhoch nakupovali zlato a striebro ako ochranu. Dnes je situácia rovnaká a fondy zvýšili množstvo zlata nad úroveň z roku 2011.

Drahé kovy po Brexite posilnili a sú najdrahšie za posledné 2 roky. Zlato prudko rastie a od začiatku roka narástlo o 27% a udržalo sa nad cenou 1300 dolárov za uncu. Aktuálna cena (4.7.2016) je na úrovni 1351 dolárov. Striebru sa darilo ešte viac. Od začiatku roka 2016 narástlo o viac ako 46% a dnes sa obchodovalo na Singapurskej burze už nad úrovňou 21 dolárov za trójsku uncu.

Snímka obrazovky 2016-07-25 o 15.54.18

Snímka obrazovky 2016-07-26 o 12.28.19Snímka obrazovky 2016-07-26 o 12.28.42

Obchodníci očakávajú rast ceny.

Americká agentúra Bloomberg dnes  zverejnila posledné informácie Komisie pre obchodovanie s komoditnými derivátmi CFTC. Táto komisia okrem iného uvádza, kto na burze čo nakupuje. Sledujú napríklad, či veľké fondy (dôchodkové, podielové, komoditné, offshore a pod.) nakupujú zlato a striebro alebo predávajú. Po Brexite nastal výrazný posun a fondy začali zlato a striebro nakupovať. Množstvo obchodov pri zlate aj pri striebre je vyššie, ako v roku 2011, keď začalo Grécko prvýkrát krachovať.

Snímka obrazovky 2016-07-26 o 12.28.30

Čo je za tým?

Poznáte tu situáciu, keď vám polievka mierne dlho buble a náhle rýchlo vykypí? Tento istý princíp platí na finančných trhoch neustále. Dlhotrvajúce problémy postupne bublú a zväčšujú sa a nečakaná udalosť iba všetko urýchli a spustí. Brexit bol takýmto spúšťačom, ktorý takmer nikto nečakal. Zlato a striebro reagovali prudko nárastom ceny, ale problémy na finančných trhoch bublú dlhodobo. Skúsim pomenovať iba najvypuklejšie. (podrobnejšie sa týmto témam budeme venovať v nasledujúcich mesiacoch, dnes je to iba úvod).

Talianske banky postupne odhaľujú to, o čom sa dlhodobo šepkalo. Objemy ich zlých úverov (podobné, ako hypotekárne zlé úvery v USA pred krízou v roku 2008) narastajú a začínajú spôsobovať problémy. (viac v článku tu).

Rovnako sa začína čoraz viac hovoriť o najväčšej nemeckej banke Deutsche bank, že nie je všetko úplne v poriadku. Veľké prepúšťanie a šetrenie ukazuje, že banka nie je v tak dobrej kondícií, ako by si finančných trh želal.

Prečo nás to však trápi? Deutsche bank má jednu z najväčších derivátových pozíciu na trhu na svete. To znamená, že banka alebo jej klienti majú extrémne veľa burzových pozícií na všetkých burzách na svete. V roku 2015 mali tieto burzové obchody hodnotu 52 biliónov EUR. Pritom hrubý domáci produkt Nemecka je na úrovni 3,8 bilióna a celá EU má 14 biliónov.  V jednoduchosti povedané, banka, ktorá síce vyzerá ako krásne jablko, ale zvnútra je „prežratá červíkmi“, špekuluje na burze s 13 krát viac peniazmi, ako dokáže Nemecko vyprodukovať za rok.

Okrem toho úverové riziko banky z nesplatenia záväzkov je najvyššie za posledné 2 roky a akcie Deutsche bank stratili za posledné 2 roky viac ako 60% z hodnoty a sú ešte nižšie ako v roku 2009, keď vrcholila hypotekárna kríza. Niektorí komentátori sa začínajú pýtať: „Je toto nový Lehman Brothers?

Diskusia

Ing. Juraj Polák

Zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. a popredný odborník na investovanie a nákup investičného zlata a striebra na Slovensku. “Som nadšencom investičného zlata a striebra a už 8 rokov pomáham klientom získať zo zlata a striebra viac."

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest