Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Idylka pomaly končí.

Idylka pomaly končí.

Zlato vystúpilo zo svojej komfortnej zóny a za minimálnej pozornosti analytikov, či médií dosiahlo šesťročné maximá. 

Celých šesť rokov sa zlato obchodovalo v komfortnej zóne tj. v stabilnom pásme plus mínus cca 10 percent. Značilo to, že investori boli s vývojom ekonomiky spokojní a nie je dôvod na strach, ktorý by hnal cenu zlata nahor. Zlatu sa nedarilo prelomiť hranice pásma až doteraz, a to, že to dokázalo, je naozaj veľká vec.

Idilka 1

Cena pritom zdanlivo dosiahla maximá bez akýchkoľvek dôvodov. Pohoda predsa na akciových trhoch pokračuje. Ako by aj nie, keď v nich skončila drvivá väčšina z natlačených peňazí. Bezprecedentný desaťročný rast akcií, z ktorého ťažili najviac bohatí investori než reálna ekonomika, zakrýva oči a mnohým bráni vidieť realitu. To, že akciový trh si vytvoril svoj vlastný svet, dokázal za tých desať rokov niekoľkokrát. Rásť v najhorších ekonomických časoch, pri mizivých ziskoch firiem, či rásť do maxím pri rastúcich úrokových sadzbách.

Idilka 2

Tak je to aj dnes, keď nové maximá na akciách nás majú presvedčiť, že všetko je v úplnom poriadku. Situácia je už ale iná. Čísla z reálnych ekonomík ukazujú, že ekonomický vrchol už bol.

Idylka sa pomaly konči:

1. Ekonomické čísla sa až veľmi nápadne podobajú tým z rokov 2007 až 2008

Ukazovatele, ktoré v predstihu naznačujú vysokú pravdepodobnosť recesie v USA, sú rovnaké ako v roku 2007, teda v čase tesne pred hypotekárnou krízou, ktorá zasiahla celý svet a cenu zlata vystrelila do výšin. A nie sú to len čísla z USA. V Nemecku predstihový indikátor merací náladu v ekonomike hlasí až podozrivo rovnaký vývoj ako pred poslednou krízou. Vtedy klesal od roku 2007, teda rok a pol do nástupu krízy. Aktuálne tento indikátor klesá od začiatku roka 2018 teda už tiež rok a pol.

2. Zlato predvídalo už v roku 2008 príchod krízy už rok vopred.

Predstihové indikátory upozorňovali, že problémy sú za dverami. Zlato ako aktívum, ktoré rastie v časoch krízy, začalo rásť v rovnakom čase tiež. Rástlo od polovice roka 2007, pričom vytváralo vtedajšie historické cenové maximá. Kombinácia predstihových indikátorov a rastu cien zlata do nových niekoľkoročných maxím spoľahlivo predpovedala príchod krízy. Tá mesiace na to aj prišla. A rovnaká situácia kombinácie týchto faktorov je tu znova. Opakuje sa prvý raz po 11 rokoch. Prelomením šesť rokov trvajúcej komfortnej zóny cien zlata a vytvorením cenového maxima je potvrdením, že tento nárast nie je len tak bežným nárastom, ale dáva vysoký predpoklad, že ide o formovanie sa nového rastového trendu na trhu so zlatom.

3. Zlato v iných svetových menách sa už utrhlo z reťaze

A to, že sa už niečo deje nám ukazuje vývoj cien zlata v ostatných hlavných svetových menách – kanadský dolár, austrálsky dolár, japonský jen, britská libra – v týchto menách je zlato na historických maximách, prípade ich atakuje. Stačí pozrieť grafy. Ak je cena zlata v týchto menách vyššie, alebo na úrovni ako v časoch krízy, tak potom aká bude, keď prepukne recesia, alebo kríza?

Idilka 2 jen

Idilka 2 canada

Idilka 2 britske librypng

Idilka 2 australske dolare

Zlato teraz?

Aj na šesťročných maximách je zlato stále lacné! Lebo s kartami, ktoré dnes drží zlato v rukách, už čoskoro také lacné, ako bolo po minulé roky, byť nemusí. Prípadný pokles cien bude len krátkou zastávkou na ceste nahor. Ekonomické indikátory totiž hovoria, že ekonomický vrchol už bol a že ideme pomaličky dolu z kopca. Ale to, že ideme pomaličky dolu z kopca je nič oproti tomu, keď budeme z neho bežať. Bežať budú aj ceny zlata, ale opačným smerom, do kopca, do nových maxím. A kupovať zlato, keď o ňom budú hovoriť aj vo večerných správach na Markíze alebo Jojke, už nebude vôbec lacná záležitosť. Aj keď, paradoxne práve vtedy, jeho predaje budú lámať rekordy.

Diskusia

Ing. Juraj Polák

Zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. a popredný odborník na investovanie a nákup investičného zlata a striebra na Slovensku. “Som nadšencom investičného zlata a striebra a už 8 rokov pomáham klientom získať zo zlata a striebra viac."

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest