Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Manipulácia cien zlata bola potrestaná.

Manipulácia cien zlata bola potrestaná.

Viac krát sme sa v minulosti venovali téma možnej manipulácie ceny zlata zo strany bánk. Aj vo videu http://www.investicnezlato.sk/tajny-svet-zlata-video. je časť ktorá sa tejto téme venuje.

John Edmonds, bývalý obchodník na burze v banke JP Morgan, sa priznal k podvodom a manipulácii cien zlata, ktorá prebiehala od roku 2009 do roku 2015. Americká ekonomická televízia CNBC ho nazvala veteránom na burze, ktorý sa tieto praktiky naučil od starších obchodníkov. Súčasťou priznania je, že nadriadení o tom vedeli a bez ich súhlasu nebolo možné takéto operácia vykonávať.

Ako to robil?

Používal metódu tzv. spoofingu. Ide o spôsob, ktorý využíva možnosť rýchlo zadať predaj alebo kúpu na burzu vo veľkom množstve a keď má byť tento obchod uzatvorený, tento nákup alebo predaj sa stiahne. Cieľom je manipulácia s cenou zlato alebo iného aktíva úmyselne smerom, ktorý im vyhovoval. JP Morgan samozrejme uviedla, že to bola súkromná akcia ich obchodníka.
Je to podobné, ako keby sme chceli manipulovať ceny auta Škody Octavie. Ak je bežná cena 15 000 EUR a nejaký renomovaný predajca povie, že uvažuje, že dodá tisíce áut za 13 000 EUR, aj ostatní predajcovia začnú znižovať ceny, lebo sa boja, že potom svoje autá nepredajú. Keď príde k rozhodnutiu, predajca povie, že sa rozhodol a autá nedá sa túto cenu.

Nie je prvý a ani posledný.

JP Morgan je jednou z najväčších bánk na svete. Bola jedným z vinníkov krízy v 2008 a na rozdiel od Lehmann Brothers bola zachránená. Mala jednoducho lepšie politické krytie. Je obviňovaná, že dlhodobo manipuluje ceny drahých kovov a toto iba ďalším dôkazom, že na trhu s drahými kovmi prebiehajú neštandardné operácie. Nebudeme preháňať a tvrdiť, že iba táto banka drží ceny zlata alebo striebra nízko.

Deutsche bank bola obvinená v roku 2016 z rovnakej činnosti a v jednom z ukončených sporov uhradila pokutu 100 miliónov EUR. Otázkou ostáva, koľko na tom zarobila.

Záver.
Tieto prípady z najväčších bánk sveta ukazujú 2 veci:

  • tí, ktorí sa vysmievali z toho, že ceny môžu byť manipulované, možno budú musieť prehodnotiť na základe dôkazov svoje tvrdenia
  • veľké banky si môžu robiť čo chcú a ak sa im na to príde, zaplatia „smiešnu“ pokutu.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest