Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Neskoro na nákup zlata a striebra?

Neskoro na nákup zlata a striebra?

Od začiatku roka narástlo zlato a striebro cca zhodne o viac ako 20%. Medziročne je to ešte viac – nárast ceny bol od septembra minulého roka pri oboch kovoch viac ako 35%. Má zmysel kupovať zlato a striebro, keď už narástlo tak veľmi?

Ešte sa nič nedeje a už máme nové rekordy. V 77 menách!!!

Kríza nenastala a aj keď sa o nej veľa hovorí, čísla to ešte nepotvrdili. Máme tu iba indikátory, ktoré ukazujú, že niektoré dôležité krajiny, ako je napríklad Nemecko, skĺznu do recesie. To ale ešte neznamená, že tu máme krízu. A v týchto relatívne napohľad dobrých časoch máme rekordné ceny zlata v 77 menách vrátane eura, libry, alebo švajčiarskeho franku. Z hlavných svetových mien nám chýba iba dolár a to z dôvodu, že v posledných rokoch posilnil voči takmer všetkých svetovým menám.

neskoro na nakup 2

V časoch poklesu ceny zlata (alebo keď sa jeho cena nehýbala), sa hovorilo, že máme dobré časy, lebo zlato je pasívne a nič sa nedeje. Môžeme teraz smelo konštatovať, že asi niečo „bubloce“ pod povrchom, keďže máme na zlate nové rekordy.

Ako drahé je zlato a striebro?

Aj keď je cena drahých kovov na rekordoch (okrem USD), jeho cena je vzhľadom na iné aktíva výrazne podhodnotená.

Ak porovnáme hodnotu akciového indexu SP500 (500 najväčších spoločností v USA) a hodnotu 1 unce zlata z historického pohľadu, zistíme, že dnes je cena zlata voči akciám výrazne podhodnotená.

Cena zlata bola výrazne vyššia oproti cene akcií iba v čase ropných šokov v 70 a 80 rokoch a počas dlhovej krízy a rizika krachu Grécka v roku 2012, ktorá nasledovala po kríze z roku 2008. Na to, aby sme dosiahli aspoň niektoré hodnoty z minulosti a vyrovnali hodnotu zlata a SP500 na úroveň jedna, nás čaká ešte silný rast ceny zlata. Alebo výrazný pokles akcií, čo však takmer s určitosťou spôsobí rast ceny zlata.

Takmer v čase každej krízy alebo problémov hodnota zlata v pomere k iným aktívam vzrástla.

Striebro je na to ešte „horšie“.

Ak by sa oddnes cena striebra strojnásobila, takmer nič by to neznamenalo v porovnaní s jeho hodnotou v minulosti. A v porovnaní s cenou napríklad akcií by to bol iba malý nárast.

neskoro na nakup 1

Záver – Môže byť cena zlata 3000 eur za 1 uncu?

Pri kúpe každý klient uvažuje o cene. Nielen o tej, za akú nakupuje, ale prirodzene chce, aby cena bola v budúcnosti vyššia. Aj keď je zlato a striebro rezerva, každého poteší a trošku aj každý očakáva, že bude v budúcnosti jeho cena rásť. Ale koľko?

Ako píšeme v ďalších článkoch z nášho mesačníka, ak zlato začnú nakupovať inštitucionálni investori a centrálne banky, jeho cena z dlhodobého hľadiska klesať nebude. A či to bude 1500 alebo 3000 EUR nie je dôležité. V prípade problémom bude jeho hodnota prudko rásť.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest