Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Rok 2019 je rokom prasaťa.

Rok 2019 je rokom prasaťa.

Austrálska mincovňa Perth Mint končí druhú sériu zlatých a strieborných mincí z motívom lunárneho čínskeho roka. Posledným zvieraťom v kalendári je prasa (brav), ktoré je 12 zvieraťom zverokruhu.

Presa gold

Prasa je znamením ľudí, ktorí sa narodili v rokoch 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 a 2019. Sú chápaní ako perfecionalisti, ktorí majú ale stále dobrú náladu. Majú radi luxus, pohodu a oddych.

Vzhľad mince a veľkosti.

Na minci je zobrazené prasa, ktoré kráča hrdo krajinou (dvorom). Na rubovej strane je rovnako aj čínsky znak pre prasa a nápis v angličtine – Year of the pig. Na lícnej strane je rovnako ako na iných zlatých minciach z Austrálie portrét Kráľovny Alžbety II. s hmotnosťou mince, rýdzosťou a nominálnou hodnotou.

Zlaté mince sa razia vo veľkosti 1/20 unce, 1/10 unce, 1/4 unce, 1/2 unce a 1 unca (31,1 gramov = 1 unca). Väčšie mince sú 2 unce, 10 uncí a 1 kilová zlatá minca.

zlatá sada

Strieborné mince sú razené vo veľkosťiach 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 5 uncí, 10 uncí a 1 kilová minca. Zlaté mince je možné nakúpiť aj v sade – od najmenšej mince do 1 unce. Pri strieborných minciach sú možné 2 sady – všetkých 6 veľkostí, alebo menšia sa bez najväčšej kilovej.

Ceny mincí a sád je možné nájsť tu.

Špeciálne mince proof.

Mincovňa razí zlaté a strieborné mince Prasa 2019 aj v exkluzívne kvalite proof – najvyššia kvalita. V proof kvalite sa razia zlaté mince 1 unca, 1/4 unce a 1/10 unce, pri strieborných sú to veľkosti 1 unce a 1/2 unce.

striebro

Čo je kvalita razby proof a čo sú exkluzívne mince nájdete v našom staršom mesačníku – kliknite. 

Ukončenie 2. série.

Vydaním mince Prasa 2019 sa ukončila Lunárna séria II.  Od roku 1996 do 2007 sa razila Lunárna séria I. Sady všetkých mincí z jednej veľkosti sú vyhľadávanou investíciou.

Medzi najznámejšie sady patria sada zlatých 1 uncových mincí Lunárna séria I a Lunárna séria II, ktorá sa teraz ukončila a rovnaké sady Lunárnych mincí zo striebra.

Lunar I

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest