Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Rusko rekordne nakupuje zlato do svojich rezerv.

Rusko rekordne nakupuje zlato do svojich rezerv.

Rusko a Čína patria medzi najväčších nákupcov zlata v posledných mesiacoch a rokoch. Momentálne prevláda názor, že centrálne banky na západe zlatu neveria (USA a Európa) a centrálne banky na východe (Čína a Rusko) zlatu veria a kupujú ho. Prečo to ale robia?

Rusko je najväčším nákupcom zlata na svete.

Po kríze v roku 2008 začala Ruská centrálna banka (ďalej RCB) zvyšovať svoje zlaté rezervy. Z približne 12 miliónov uncí (375 ton) v roku 2008 ich zvyšovala postupne každý rok na 1615 ton v roku 2016. Rusi zvyšovali zásoby zlata priemerne ročne o 17%. 

Snímka obrazovky 2017-04-24 o 9.42.30

V posledných dvoch rokoch je ale tempo výraznejšie. V roku 2015 nakúpila RCB 208 ton zlata a v roku 2016 (do novembra) 200 ton zlata. RCB nakupuje zlato pravidelne bez ohľadu na silu rubľa. Nakupovala zlato, aj keď bol rubeľ silný a nakupujú ho aj teraz, keď je rubeľ slabý.

Iba ako zaujímavosť mi napadla podobnosť, keď som videl graf rastu ruských zásob zlata. Jej krivka je podobná nárastu tlačenia nových peňazí po kríze v roku 2008 alebo rastu dlhu USA.

20161123_gold_Russ (1)

US_national_debts_since_1940_presidents_accountable

RCB zvyšuje svoje zlaté zásoby najvýraznejším tempom medzi krajinami. Dokonca jej zásoby zlata rastú rýchlejšie ako zásoby v Číne. RCB nakupuje do štátnych rezerv ročne viac ako 6% ročnej produkcie zlata a to je na jednu krajinu veľké číslo. Keďže Rusko je tretím producentom zlata na svete s ročnou produkciou 266 ton, môžeme povedať, že všetko „ruské“ zlato vyťažené v Rusku ostáva doma.

Prečo to robia?

Ochrana a vplyv. Centrálne banka každej krajiny má tzv. devízové rezervy – zásoby cudzích mien a zlata z dôvodu, aby mohla ovplyvňovať a ochrániť svoju menu. Sú to zvyčajne doláre, eurá, libry, jeny a zlato.

Ruský podiel zlata na celkových devízových rezervách centrálnej banky je 16%, Čína ma 2%.  Štáty, ktoré vlastnia najviac zlata na svete (ak teda ho reálne vlastnia a tajne ho nevypredali), majú podiel zlata výrazne vyšší. Medzi prvých 5 patrí USA s podielom 70%, Nemecko s podielom 70%, Taliansko 69% a Francúzsko 65%.

Ekonómovia hovoria, že jedno zo základných pravidiel ekonomiky znie: Kto vlastní zlato, určuje pravidlá. Je zrejmé, že Rusko a Čína nakupujú zlato preto, aby mali svoje riziko rozdelené a aby sa stali menej závislými na dolári. Zlato im k tomu pomôže, pretože budú môcť určovať pravidlá rovnako ako USA alebo Nemecko.

Otázka za milión:

Hlavné svetové centrálne banky a štáty majú viac ako 70% svojich peňazí v zlate a tie, ktoré to nemajú, tak robia všetko preto, aby sa tak stalo. Prečo nám, bežným ľudom, zlato nie je zo strany bánk odporúčané ako ochrana? Ukážte mi jedinú centrálnu banku, ktorá má nakúpené americké alebo európske akcie.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest