Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Trh so striebrom sa mení

Trh so striebrom sa mení

Dnes sa chcem striebru venovať s pohľadu faktov. Je z histórie známe, že striebro je platidlom 3000 rokov a je to mena. Dopĺňa zlato ako rezervu na horšie časy aj preto, lebo je lacnejšie. A v prípade potreby sa používa ako „drobné“. Ak je v tomto porovnaní zlato ako bankovky v peňaženke, striebro sú jednoeurovky a dvojeurovky.

Aké sú fakty na trhu so striebrom dnes?

Aktuálne sa trh so striebrom mení. Nižšia cena spolu s ďalším informáciami pripravila pre investorov otázku – Ako zvýšiť rezervu v striebre?

Niekoľko dôležitých faktov:

  • Ťažba striebra po dlhých rokoch začala klesať.
  • Stále viac míňame ako vyťažíme a investičný dopyt silno rastie.
  • Recykláciu z priemyslu nechce nikto robiť, lebo sa to neoplatí. Zásoby striebra sú dlhodobo na nízkej úrovni.
  • Cena striebra je v porovnaní s cenou zlata zaujímavá.

1. Ťažba striebra začala klesať.

V posledných 20 rokoch sa každý rok vyťažilo viac striebra ako v roku pred tým. Až do roku 2016. Ťažba po dlhých rokoch mierne klesla. A nie iba celkovo, ale vo všetkých významných krajinách, ktoré striebro ťažia. Rok 2017 je už druhý rok, ktorý znamená pokles celkovej ťažby. Očakávania na rok 2018 sú zatiaľ zmiešané.

svetova ťazba striebra

2. Viac míňame, ako ťažíme. Čo je dôvodom?

Na trhu so striebrom je dlhodobo deficit – dopyt po striebre je väčší ak ponuka. Ťažba klesá, recyklácia klesá, dopyt, hlavne investičný, rastie. Šperky a priemysel zhltnú zo striebra každý rok približne rovnaké množstvo. Investičný dopyt ale rastie. V roku 2007 bol dopyt po tehličkách a minciach v množstve 60 miliónov uncí, dnes je to viac o takmer 360% – 220 miliónov uncí striebra. V roku 2018 sa pokles zatiaľ neočakáva.

deficit striebro

3. Recyklácia nie je zaujímavá.

Ťažba nie je všetko. Okrem ťažby na trhu dodávajú niečo štáty, ktoré predávajú svoje zásoby (info ďalej v článku) a rovnako sa aj recykluje. Množstvo scrap silver – tzv. strieborného šrotu (recyklované striebro) sa znižuje.

recyklácia

Recyklácia je však zložitá, pretože sa využíva v malom množstve pri každom produkte (okrem šperkárstva). Na 1 kilo striebra potrebujeme recyklovať až 200 chladničiek. Alebo napríklad v jednom telefóne je striebra za 33 centov a to nie je zaujímavé na recyklovanie dovtedy, kým bude lacné.

oblasti dopytu po striebre

4. Zásoby striebra sú dlhodobo na nízkej úrovni.

Po druhej svetovej vojne sa začali zásoby striebra v trezoroch míňať. Od roku 1945, kde boli zásoby vo výške 10 miliárd uncí (311 000 ton), sa do dnešných dní znížili o približne 90%. Aktuálne sa zásoby držia na nižších úrovniach. Na rozdiel od zlata striebro nie je v takom záujme centrálnych bánk. Aktuálne jedinými krajinami, ktoré majú zásoby striebra sú USA, Mexiko a India. Ako klesali vládne zásoby od roku 1996 je znázornené dole v tabuľke.

vládne zásoby

5. Nízka cena striebra.

Tejto časti sa bližšie venujeme v ďalšom článku.

Záver.

Striebro ako chudobný príbuzný zlata? Tak to môže vyzerať z bežného pohľadu. Nie je tak sexi a ani nemá prenikavý lesk ako zlato. A už vôbec nemá takú hodnotu – cenu. A presne to môže byť jeho najväčšia výhoda.
Jeho cena môže ešte viac klesnúť, ale v tom prípade bude striebro ešte viac zaujímavé.

Menej sa ťaží, menej recykluje a priemyselný dopyt asi klesať nebude. Teda môže, ale to musíme prestať napríklad ťukať do mobilov .

Investičný dopyt po strieborných minciach stúpa a je na zváženie, či z dlhodobého hľadiska cena ostane tak nízko.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest