Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Vy sa pýtate: Čo je “bankové” zlato?

Vy sa pýtate: Čo je “bankové” zlato?

V poslednom období sa nás naši klienti pýtajú na tvz. bankové zlato. Je to investičné zlato, ktoré je uskladnené prevažne v rakúskych bankách. Nie je to oficiálny názov (bankové zlato), skôr sa jedná o marketingový názov predajcov.

Čo je teda bankové zlato?

Bankové zlato je názov pre sporenie v zlate v rakúskej banke alebo jednorázový nákup klienta, ktorý si zlato nechá po nákupe v rakúskej banke. Vždy je možnosť si zlato z banky vyžiadať, ale túto možnosť väčšinou žiadny predajca ani banka neodporúča. Pritom je to najdôležitejšia vec pri vlastnení zlata.

„Nehádžeme však všetkých do jedného vreca“.

Niektorí naší klienta majú skúsenosti s predajcami, ktorí im ponúkali možnosť bankového zlata. Stretli sa s neštan-dardnými podmienkami alebo tvrdeniami, ktorým sa chcem venovať. Ale pozor! Veľká časť predajcov komunikuje správne a uvádza presné fakty (teda nezavádza).

8 mýtov a fatkov o bankovom zlate a Extra perlička na záver.

1.  Bankové zlato je chránené fondom na ochranu vkladov, rovnako ako vklady. Preto sa nazýva bankové zlato. – Nepravda.

Fondom na ochranu vkladov v Rakúsku sú chránené vklady (peniaze), ktoré na nákup zašlete a iba do momentu nákupu. Po nákupe fond na ochranu vkladov zlato nechráni. Je to rovnaká ochrana, ako keby si dali vlastné zlato do trezoru.

2.   Bankové tajomstvo v Rakúsku je podobné, ako v daňových rajoch alebo Švajčiarsku, nikto sa o Vás nedozvie.   Nepravda.

Ako by povedali naší českí susedia: „bejvávalo“. Už pred pár rokmi Rakúsko upravilo svoje bankové pravidlá tak, aby vyhovovali pravidlám OECD a aby neboli na zozname daňových rajov. De facto bankové tajomstvo v roku 2009 zrušili. V tomto roku Rakúsku vláda pripravila koncept Centrálneho registra účtov, do ktorého budú vidieť banky ale aj štátna prokuratúra, ktorá bude spolupracovať na požiadanie so zahraničím.

3.   Nakupovať bankové zlato je výhodnejšie. Pravda aj nie.

Otázkou ostáva, čo si pod výhodnejším nákupom môžeme predstaviť. Nie je možné porovnať iba ceny zlata pri nákupe alebo iba jeden vybraný poplatok. Je preto potrebné pri celkovej cene za zlato počítať s kompletnými poplatkami (ak Vám ich obchodník povie). Sú to banky a asi každý z nás má skúsenosti s kreativitou bánk v oblasti poplatkov :-).

Toto sú poplatky:

  • otvorenie konta, ážio atd . jednoducho vstupný poplatok
  • poplatok za účet,
  • poplatok za uskladnenie,
  • poplatok za vyskladnenie, ak si chcete zobrať zlato z trezoru,
  • poplatok za spätný predaj, aj keď ste si ho fyzicky nezobrali,
  • poplatok za spätný predaj, ak ste ho fyzicky zobrali,
  • doprava k Vám – minimálny poplatok,
  • doprava späť do banky – poštovné za doručenie pri spätnom predaji,
  • poplatok za online konto,
  • navýšenie ceny zlata nad burzovú hodnotu – marža obchodníka, banky a mincovne.

Poznáte to: Veď poplatok z každej platby je iba 0,99 EUR, nič hrozné, to si ani nevšimnete. Ak posielate 50 EUR každý mesiac na sporenie v zlate, tak sú to 2% :-).

4. Bankové zlato je kvalitnejšie, veď predsa ide o banku. Nepravda.

Banky nakupujú „bankové“ zlato z rovnakých mincovní ako ostatní obchodníci. Kvalitu zlatých tehličiek alebo mincí je rovnaká. Pokiaľ klient nekupuje zlato od obchodníka, ktorý ma sídlo v bytovke alebo rodinnom dome, ale je seriózny a má históriu, kvalita je rovnaká ako v banke.

5. Bankové zlato je viac chránené a určite banka neskrachuje skôr ako nejaké firma. Nepravda.

Každý môže skrachovať, aj banka aj obchodník. Je pravdou, že banky sú v Rakúsku pod väčšou kontrolou, ako obchodník na Slovensku. Ak to ale povieme na plné ústa, v každej firme je zodpovedný človek, ktorý môže zobrať zlato a ísť na Bahamy. Aj v banke v Rakúsku, aj na Slovensku. V Rakúsku je viac ako 800 rôznych bánk a viaceré sú investičné alebo trezorové. Nie je banka ako banka a určite sa nie všetky dajú porovnávať s našimi veľkými bankami (VUB, Tatra, SLSP a pod.).

Preto klientom odporúčame zobrať si zlato zo sporenia hneď, ako je to možné. Iba to, čo je „doma“, sa počíta.

7059417 - opened antique iron safe isolated on white background

6. Pri predaji bankového zlata ide o multilevel – sieť finančných poradcov. Pravda.

Systém predaja bankového zlata je robený spôsobom multilevel. Je to sieť predajcov typu predaja kozmetiky AVON, kde má každý stupeň medziprovíziu a tým sa predražuje celkový nákup.

V tomto prípade sa jedná skôr o sporenie v zlate. Samotný spôsob multilevelu neznamená, že máte nakúpené zlé zlato. Je to skôr určené pre klientov, ktorí sa nezaujímajú o cenu a nemajú čas na porovnanie sporení v zlate a výber najvýhodnejšieho.

7. Proces spätného výkupu pri bankovom zlate je jednoduchý. Nepravda.

Takmer denne riešime u nás výkup tehličiek a mincí od klientov, ktorí nakupovali bankové zlato v Rakúsku. Dokonca priamo obchodníci, ktorí toto zlato nakupujú, nám posielajú klientov alebo priamo predávajú svoje zlato (to si fakt nerobím srandu). Dôvodom je, že „v banke je to komplikované a tu prídem a dostanem hneď peniaze“.

Je pravdou, že banky by toto zlato pravdepodobne vykúpili, ale proces je značne komplikovaný, odhliadnuc od potreby jazyka.

8. Banky kupujú iba zlato vo forme tehličiek a mincí. Neviem odpoveď.

V USA je možné, aby banka vykazovala zlato v dvoch formách: reálne zlato v tehlách (registered) a “papierové” zlato ako kontrakty na budúcú dodávku (eligible). Je veľmi komplikované to v súvahach bánk rozlíšiť.

Aktuálne patráme po odpovedi z prostredia Viedenskej univerzity, či je tomu tak aj v prípade rakúskych bánk. Je totiž možné, že banky nie sú nútené kupovať tehličky zlata vo fyzickej forme, ale stačia na to certifikáty. Boli sme na to upozornení z radov odobrníkov, aby sme túto možnosť preverili. Aktuálne však všetky banky, ktoré obchodujú s “bankovým” zlatom deklarujú, že zlato nakupujú vo fyzickej forme a pravidelne ich stav kontroluje audítor.

Perlička na záver.

9. Pri bežnom zlate (nie bankovom) je potrebné prepuncovávať zlato. Nepravda.

Za 8 rokov práce s investičným zlatom som sa nestretol, aby bolo potrebné prepuncovávať investičné zlato od renomovaných svetových mincovní. A nepočuli o tom ani v mincovniach . Osobne som vykupovali zlatú investičnú mincu Krugerrand z roku 1974 a spätný predaj do mincovne bol rovnaký, ako pri minci z roku 2016.

Je to iba tvrdenie predajcov (a viem, že sú v tom nevinne), ktorí to „papagájujú“ od svojich nadriadených a cieľom je „odporučiť“ (donútiť) klientov, aby si zlato nechávali uskladnené v banke.

Záver

Možno tento príspevok vyzerá ako „zatracovanie“ bankového zlata z mojej strany, ale nie je to tak. Nákup investičného zlata v banke v Rakúsku, tzv. bankové zlato, nie je v žiadnom prípade podvodný alebo rizikový. Len má svoje špecifiká a musíte trafiť poctivého predajcu.

Priznávam bez mučenia: článok som napísal z dvoch dôvodov:

1. Sú to pre niektorých z vás nové informácie, ktoré vám pomôžu viac sa zorientovať v investičnom zlate a sporení v zlate a

2. je to odpoveď pre klientov, ktorí majú otázky ohľadom bankového zlata. V poslednom období sa čoraz viac klientov na to pýta a zväčša sú to tie isté otázky. Takto mám pre nich kompletnú informáciu a stačí mi poslať im iba tento článok :-).

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest