Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Vy sa pýtate – Je dobré zlato kupovať teraz?

Vy sa pýtate – Je dobré zlato kupovať teraz?

V minulom mesačníku sme sa venovali téme, či je dobré kupovať zlato teraz a kedy je vlastne dobrá cena na zlate. A dnes by sme Vám chceli priblížiť, prečo je pri zlate potrebné rozlišovať cenu a hodnotu.

Či už cena zlata a striebra rastie, alebo klesá, vždy je tu otázka: „Kupujem vo vhodnom čase a za dobrú cenu, neklesne ešte, alebo teda mám ešte počkať, ale čo ak zajtra porastie?“

Otázky, ktoré dostávame pravidelne, a na ktoré je ťažké odpovedať. Áno, cena zlata a striebra po nákupe môže hneď na druhý deň klesnúť, neznamená to ale vôbec, že ste urobili zle a už prerábate. Zlato, ako aj striebro, nie je štandardná investícia akou sú akcie, podielové fondy, prípadne ropa resp. iné komodity. Zlato v podobe mincí a tehličiek nie je investícia, teda nie je primárnym cieľom investovať a očakávať zisk.

Cena je dôležitá, ale nie je to modla, ktorej sa treba držať stoj čo stoj, lebo je niečo dôležitejšie ako je samotná cena zlata a tou je jeho hodnota.

Cena je to čo platíte, hodnota to, čo dostávate.

Čo to konkrétne znamená a ako tomu chápať priblížim na dvoch prikladoch z reálneho života. Príkladoch odohrávajúcich sa práve teraz a ani nie tak ďaleko od nás.

Počas vrcholiacej krízy v Grécku zatvorili banky, výber z bankomatov obmedzili na 60 eur za deň, zakázali cezhraničné prevody, v obmedzenej podobe fungovali domáce prevody. Ak ste si nechali peniaze na účte v banke, ostávalo sa vám len modliť, aby došlo k dohode. Inak vám hrozilo, že pri najbližšej návšteve banky by ste dostali miesto eur o desiatky percent devalvované drachmy. V kontexte udalostí sa objavil na prvý pohľad úsmevný príbeh, o ktorom ste sa mohli dočítať aj v našich médiách. V článku pod titulkom „Zlatníctvo odmietlo ponuka na milión EUR“ riaditeľka zlatníctva hovorí: „Nie je to tak dávno, keď prišiel zákazník, povedala by som, že zo strednej triedy, a chcel bankovým prevodom kúpiť šperky v hodnote milión EUR. Museli sme ho odmietnuť, pretože sme sa tiež obávali, čo sa môže stať s gréckymi bankami.“

Zlatníctvu bolo úplne jedno, koľko mu zákazník za zlaté šperky ponúkne. Cena nebola podstatná, hodnota, ktorú v tejto konkrétnej situácii predstavovalo vlastníctvo zlata pre zlatníka bola cenovkou nevyčísli-teľná. Veď čo by robil s peniazmi v banke, ku ktorým by sa možno nemohol dostať…

Druhý príbeh je o čosi dramatickejší. Druhým rokom na východnej Ukrajine prebieha vojenský konflikt, o ktorom si pred nedávnom nikto nevedel ani predstaviť, že by mohol byť. A už vôbec nie miestni obyvatelia, ktorí boli donútení odísť a zanechať svoje zamestnania, domy.

Inflácia dosiahla rekordných 25% od začiatku konfliktu. Mnoho ľudí prišlo o všetko a ďalší sú nútení v oblasti konfliktu zostať, keďže im už neostalo nič, s čím by mohli začať inde a nanovo. S rezervou ako je zlato by to bolo o čosi ľahšie. Prečo o tom píšeme? V čase začínajúceho konfliktu sme evidovali zvýšený záujem zo strany ukrajinských klientov, ktorí žijú na Slovensku. Hľadali možnosti zabezpečiť majetok sebe a svojím rodinám na Ukrajine.

Nie, nemaľujeme čerta na stenu, len popisujeme holé fakty. V oboch prípadoch nešlo o cenu, ale o o to, či vôbec zlato máte alebo nie. Zlato je dlhodobá zábezpeka a tak to nie je len o jeho cene. Je to o hodnote, ktorú nákupom a vlastníctvom zlata získavate.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest