Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Začnú inštitucionálni investori nakupovať zlato a striebro?

Začnú inštitucionálni investori nakupovať zlato a striebro?

Ak sa rozhodnú veľkí investori nakupovať zlato, nastane na trhu cenový šok. Bude potrebné ročné vyťažiť 31 krát viac zlata, ako sa ťaží dnes.

Článok vychádza z blogového článku Jeffa Clarka, analytika portálu goldsilver.com.

Jeff Clark položil jednoduchú otázku svojmu známemu, portfólio manažérovi v banke Goldman Sachs: Viem, že si kupuješ zlato, ale čo by sa muselo stať, aby si ho začal nakupovať oveľa viac.

Odpoveď bola jednoduchá: Keď sa jeho cena „vylomí“ do trendu.

Čo to znamená?

Najväčšími hráčmi na finančných trhoch sú fondy, inštitucionálny investori a veľké investičné banky. Aj preto bol krach Lehman Brother tak bolestivý, lebo to bola obrovská investičná banka. Sú to veľké finančné inštitúcie, ktoré združujú financie sporiteľov, štátne investičné fondy, heždové fondy (ktoré sú špeciálnou kategóriou fondov), poisťovacie spoločnosti, investičné banky a iné. Je ich nazvem veľkí investori.

Sú spravované špecialistami a ich investičná stratégia je síce tajná, ale dopredu naplánovaná a analyzovaná. Nie je totiž možné, aby sa rozhodovali o veľkých peniazoch správcovia fondov iba tak, že ako sa ráno vyspia. Alebo čo povie Donald Trump. Majú dopredu stanové pravidlá na všetky scenáre a tých sa držia.

Mám osobnú skúsenosť s rozhovoru s jedným so správcom podielového fondu, ktorý sa zaoberá na Slovensku investovaním klientskych peňazí do akcií. Pri každom raste cien akcií sa prikupujú nové akcie. Aj keď sú na rekordoch. A to preto, lebo nikto nevie, kde sú rekordy a či zajtra ešte nebude cena vyššie. Je to v tomto prípade správna stratégia a dáva iba minimálnu šancu na chyby v tom, že si manažér povie, že: „Čo ja viem, asi už sme na vrchole, radšej nekupujme.“ 

Prečo o tom hovorím?

Drvivá väčšina fondov je riadená presnými pravidlami. Manažéri sa rozhodujú na základe počítačovo riadenej technickej analýzy, ktorá je založená na pohyboch cien, kĺzavých priemeroch, objeme obchodovania a ďalších mnoho indikátoroch.

Cena zlata sa aktuálne „vylomila z trhu“. Zlato sa pri dlhodobom pohľade dostalo do tzv. trendu smerom nahor. Dlhodobo, posledných 4 – 5 rokov, sa cena pohybovala v dolároch za 1 uncu medzi 1050 až 1350 dolárov. V roku 2019 „prelomilo“ zlato hranicu 1350 dolárov a aktuálne má cenu 1530 dolárov. Základne signály pri technickej analýze ukazujú, že cena zlata je v trendovom raste smerom nahor a je dobré kupovať a kupovať. Tieto signály ukazujú všetkým fondom, že zlato môže byť zaujímavé. Obdobná situácia je na trhu so striebrom.

To ale neznamená, že všetky fondy sa teraz vrhnú na zlato a striebro a budú to nakupovať ako zmyslov zbavení. Niektoré fondy ale vedia, a nebude ich málo, že šanca na ďalší rast existuje a môžu na tom zarobiť. Preto môžu časť financií, ktoré majú v správe, presunúť do zlata a striebra.

Ale pozor. Toto je 100% obchod a istota, že technická analýza na 100% funguje. Ak sa ale väčšina začne správať podľa týchto modelov, je vyššia šanca, že sa predpokladané stane skutočným.

Inštitucionálne peniaze vs. Zlato.

V grafe uvádzam objem financií významných vekých fondov, bánk a iných spoločností, ktoré spravujú svojím klientom. Taktiež uvádzam hodnotu zlata vo fondoch a dopyt po zlate v roku 2018. Áno, čísla sú v biliónoch dolárov. Významné fondy a inštitúcie majú v našej analýze takmer 132 biliónov dolárov. Je to iba časť zo všetkých spravovaných financií vo svete.

zacnu centr

Všetko investičné zlato v držbe bežných investorov a fondov (nie štátov) je v hodnote približne 1 bilióna dolárov. A v roku 2018 sa nakúpilo na celom svete zlato v hodnote „iba“ 80 miliárd dolárov.

Koľko zlata môžu inštitucionálni investori nakúpiť?

Je zaužívanou praxou, že aby mala investícia zmysel, mala byť mať zastúpenie vo fonde aspoň 2%. Ak by iba časť z týchto veľkých investorov začala nakupovať zlato, a iba s 2% peňazí, ktoré majú v správe, spôsobilo by to na trhu paniku.

Samozrejme, nie všetci veľkí investori budú chcieť kupovať zlato. A opačne. Tí veľkí investori, ktorí sa rozhodnú ho kupovať, možno budú chcieť za viac ako iba 2% zo svojich peňazí.

Snímka obrazovky 2019-10-09 o 23.12.38

Zlata nie je dostatok pre všetkých. A už vôbec nie za tieto ceny.

Penzijne fondy v USA by pri 2% podiele svojich peňazí investovaných do zlata prevýšili dopyt po zlate v roku 2018 10 krát. Ak by všetky inštitúcie chceli kúpiť zlato iba za 2% svojich peňazí, muselo by sa zlata vyťažiť 31 krát viac (nárast dopytu o 3100 %), ako sa ho vyťažilo v roku 2018. Alebo by centrálne banky museli rozpredať všetko, čo majú. Dokonca ak by to bolo iba 0,5% z ich peňazí, aj tak je to nárast dopytu 8 krát – 800%.

Prečo tieto veľké čísla?

Predstavte si, že máte v banke 10 000 EUR. A poviete si: Čo ak sa niečo stane, kúpim si zlato aspoň za 0,5%, teda za 50 eur. Nie viac, iba za 50 EUR. Ak takto bude v priemer rozmýšľať väčšina investorov, zlato pre všetkých jednoducho nebude.

Dnes ho nakupujú iba centrálne banky a investori (fyzické osoby), ktorí vnímajú realitu. Je úplne bežné, že ak sa niekto zmieni o tom, že si kúpil zlato, v spoločnosti je jediný. A to je dobré pre tých, ktorý chcú teraz nakupovať.

V prípade, že iba zlomok veľkých investorov začne uvažovať o tom, že časť peňazí, ktoré majú v správe, uloží v zlate, spôsobí to šok na trhu. Veľkí investori majú armády analytikov a veľa peňazí a keď sa rozhodnú do „zlatého“ vlaku naskočiť, bude to povestná „zápalka vo fľaši benzínu“.

Naším cieľom je, aby každý, kto vidí aktuálne riziká, bol pripravený a mal časť (nie všetko!!!!) v zlate a striebre ako ochranu. Potom sa už možno budete iba pozerať, čo sa na trhu so zlatom a striebrom deje.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest