Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Zlato na dosah alebo v zahraničí?

Zlato na dosah alebo v zahraničí?

V priebehu roka 2018 požiadala Venezuela o vydanie svojich zlatých rezerv z anglickej centrálnej banky Bank of England. Banka ale odmietla zlato vydať zo svojich rezerv. Je to zaujímavý precedens.

Bank of England je dlhodobo jednou z bánk, kde skladujú svoje štáty zlato. Jedným dôvodom je aj skutočnosť, že v Londýne je hlavný trh so zlatom a toto zlato sa používa na krátkodobé operácie. To znamená, že štáty, rovnako aj Slovensko, umožňujú Bank of England využívať zlato na krátkodobé operácie – tzv. Zlaté swapy. Jedná sa o prevažne používanie zlata ako pôžičky v prípade, že niekto chce špekulovať na pokles ceny zlata.

Renomé banky je tiež dôvodom, že viac ako 70 krajín má svoje zlato uskladnené v Bank of England. Slovenská republika patrí medzi tiež medzi tieto krajiny (posledné vyjadrenie z NBS z roku 2015). Je otázkou, či aktuálna situácia to renomé potvrdzuje, alebo nie.

Dôvody nevydania zlata.

Denník The Times a agentúra Reuters začali od začiatku novembra vydávať čiastkové informácie od úradníkov Bank of England ohľadom zdržiavania dodania zlata pre Venezuelu. Bank of England požadovala od venezuelskej vlády, aby im deklarovala, čo s daným zlatom bude robiť a na aké účely sa to bude používať.

Hlavné dôvody boli dva:

  • Je to podľa nich veľké množstvo, ktorého dodanie je drahé.
  • Chcú zamedziť použitiu zlata pre „zlé“ účely – ako súčasť prania špinavých peňazí alebo terorizmus.

Je to veľké množstvo?

Podľa Bank of England je dodanie takéhoto množstvo zlata logisticky náročné a drahé.

Tento argument vyznieva ako vtip, pretože v roku 2012 robili pre Venezuelu (tiež si nechali vracať zlato) podobnú operáciu a nebol s tým absolútne žiadny problém. A to bola iba jedna zásielka. Vtedy si Venezuela nechala postupne vracať viac ako 160 ton. Tu je dokonca video z dodanie tejto zásielky. Odhaduje sa podľa jednoduchých výpočtov, že Venezuela má ešte dodatočných 30 ton zlata vo Veľkej Británii.

Pranie špinavých peňazí?

Túto možnosť veľmi jasne vysvetlil blog Bullionstar vo svojom článku.

Kde okrem iného vysvetľujú, že Venezuela mala svoje zlato dlhodobo uskladnené v Bank of England a nikdy s tým neboli komplikácie. Je neštandardné teraz obviňovať iný štát z nezákonných operácií aj preto, lebo doteraz to nikomu neprekážalo a hlavne, zlato nebolo tajne uložené alebo dovezené. Problémy vo Venezuele boli aj počas vlády Huga Cháveza a nikomu to vtedy neprekážalo.

Záver pre Venezuelu.

Podľa Bullionstar (december 2018) bolo hlavným dôvodom nevydania zlata angažovanie sa USA do tejto transakcie s tým, že USA majú politické a ekonomické dôvody na neuskutočnenie toho obchodu. Je to nebezpečný precedens, ktorý aj nám ako Slovensku ukazuje, že síce zlato máme v Bank of England, ale ak sa to nebude niekomu páčiť, nedá nám ho.

Politickú situáciu komentovať nebudem. Ale dnes môžeme povedať, že zmrazenie zlata znamenalo prvý krok ešte pred tým, ako USA spoločne s inými partnermi začali verbálne (zatiaľ) útočiť na Venezuelu a jej prezidenta. V tomto kontexte je úplne jasné, prečo niektoré krajiny – Maďarsko, Rusko – chcú mať všetko svoje zlato doma.

Záver pre nás.

Toto je iba naoko vzdialené od problém malého investora alebo sporiteľa v zlate. Veď kto si vie predstaviť 10, 20, 100 ton zlata.

Ale!

V podstate nám centrálne banky ukazujú, že najlepšie je mať svoj majetok pod vlastnou kontrolou. V krízových situáciách sa môžu centrálne a iné banky začať správať inak. Či zmenia menu (x krát v minulosti), zakážu výber v hotovosti (Grécko 2015) alebo dajú negatívne úroky, doplatí na to jednotlivec – každý z nás. Nie oni. Darmo, kto je šéf, určuje pravidlá.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest