Banky vo svete rátajú straty. Hrozí ďalšia banková kríza?

Banky vo svete rátajú straty. Hrozí ďalšia banková kríza?

Americký bankový systém sa opäť otriasa v základoch. Pred rokom sme boli svedkami série krachov viacerých regionálnych bánk v USA. Kríza sa preniesla aj do Európy, keď sa vo vážnych ťažkostiach ocitla švajčiarska banka Credit Suisse až napokon skončila v nútenej správe.

Aktuálne to vyzerá tak, že bankový systém čaká nová búrka. Úrokové sadzby sú vysoko. Bankám rastú náklady na prijaté vklady, zatiaľ čo riziko nesplácania úverov stúpa. Mnohí odborníci predpovedajú, že sa blížia krachy veľkého počtu bánk.

Portál Finance informoval o tom, že jedna pätina z celkového objemu úverov, ktoré boli poskytnuté na rizikový sektor komerčných nehnuteľností, je splatná v roku 2024. Ide o sumu 929 miliárd amerických dolárov. Podľa úspešného podnikateľa Toma Ellswortha v americkom bankovom systéme čoskoro „nastane kríza.“

Miliardár a realitný investor Barry Sternlicht len nedávno povedal, že očakáva aspoň jeden krach banky týždenne kvôli úverom na nehnuteľnosti. Jeho obavy sa týkajú štyroch tisíciek regionálnych a komunitných bánk v USA, ako informuje Fortune.

Problémy zasiahli celý sektor nehnuteľností, avšak najväčšie ťažkosti zmáhajú oblasť komerčných nehnuteľností. Kancelárske priestory zívajú prázdnotou po tom, čo sa počas obdobia pandémie dostala do popredia práca na diaľku formou home officu. Developeri, ktorí si v minulosti vzali hypotéky na komerčné budovy, rátajú straty, keďže záujem o kancelárske priestory opadol. Budovy sú prázdne, nájomníci chýbajú a tak investori nemajú príjmy, z ktorých by mohli hypotéky na tieto nehnuteľnosti splácať.

Nesplácané hypotéky sú pre banky nie len rizikom, ale dokonca až existenčnou hrozbou. V prípade, že počet dlžníkov a objem ich nesplatených záväzkov dosiahne vysokú úroveň, stabilita banky je viac než len ohrozená. To predstavuje problém najmä pre menšie regionálne banky.

„Myslím si, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov bude v USA... o 500 alebo viac bánk menej,“ uviedol generálny riaditeľ RXR Scott Rechler.

Regionálne banky v USA sú pod obrovským tlakom. CNN napísal, že v tomto roku akcie New York Community Bank klesli o 71 %, akcie Bank OZK klesli o 16 % a akcie Webster Financial stratili 11 %. Regionálne banky zaznamenali výrazný pokles ziskov.

Menová politika americkej centrálne banky (FED) spôsobila menším a stredne veľkým bankám obrovské problémy. Vysoké úrokové sadzby nútia banky vyplácať klientom vyššie úroky za ich vklady. Na druhej strane, záujem o úvery poklesol a zároveň sa výrazne zvýšilo riziko nesplácania poskytnutých pôžičiek. Najhorší stav je v spomínanej oblasti úverov na komerčné nehnuteľnosti. Situáciu zhoršuje fakt, že prísna menová politika centrálnej banky v USA nefunguje tak dobre ako sa pôvodne predpokladalo.

„FED práve povedal, že sadzby budú vyššie dlhší čas." Povedal Ellsworth v nedávnej epizóde podcastu PBD. „Budú krachovať banky a budú existovať komerčné nehnuteľnosti, ktoré sa dostanú do nútenej správy.“

Lepkavá inflácia v Spojených štátoch v kombinácií s extrémne odolným trhom práce a silnou ekonomikou priviedli trhy k presvedčeniu, že FED úrokové sadzby tak skoro nezníži. Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell potvrdil, že k zníženiu sadzieb dôjde pravdepodobne o niečo neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Trhy preto predpovedajú, že najskôr by mohlo dôjsť k zníženiu sadzieb až v septembri.

„Vzhľadom na silu trhu práce a doterajší pokrok v oblasti inflácie je vhodné nechať reštriktívnu politiku dlhší čas pôsobiť a nechať sa viesť údajmi a vyvíjajúcimi sa vyhliadkami,“ povedal Jerome Powell.

V súčasnosti teda visí vo vzduchu otázka, či budú banky schopné vydržať tlak vysokých úrokových sadzieb ešte dlhšie, a ako veľmi ich zasiahne problém na trhu s komerčnými nehnuteľnosťami.

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.