Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Cena striebra od začiatku roka sklamala mnohých investorov.

Cena striebra od začiatku roka sklamala mnohých investorov.

Sklamanie. Tak by sa dal pomenovať vývoj cien striebra od začiatku roka, ktorý sklamal mnohých investorov. Pri doterajšom náraste 5% je to horšií výsledok ako pri zlate, ktoré za prvých deväť mesiacov vzrástlo o cca 11% v dolároch. Oba drahé kovy sa všeobecne vyvíjajú tento rok pod očakávania.

Z investičného dopytu najviac sklamal dopyt po strieborných minciach v USA (mince American Eagle), ktorý nie je taký silný ako boli očakávania, aj keď posledné čísla hovoria, že by sa to mohlo zmeniť. Z trhov s tradične silným dopytom po striebre zaostala hlavne India. V správe, ktorú vydal Silver Institute sa hovorí, že s podielom 16% z celkového svetového dopytu jej tohtoročný dopyt nedosahuje úrovne z predošlých dekád. 

So silnejúcimi ekonomikami sa ma blýskať na lepšie. Vzrásť má hlavne dopyt po striebre ako priemyselnom kove. Jedným z indikátorov zmien je silnejúci investičný dopyt po striebre zo strany ETF (Exchange trade funds) fondov ako aj nárast investorov obchodujúcich na komoditnej burze COMEX požadujúcich nie finančné, ale fyzické dodanie striebra. V septembri počet takýchto obchodníkov na burze COMEX zaznamenal významný nárast.

Pomer cien zlata k striebru ukazuje, že striebro je podhodnotené

Na vývoj striebra sa veľa investorov pozerá nielen cez jeho aktuálnu cenu, ale aj cez porovnanie so zlatom. Je to indikátor, ktorému je v podstate jedno aká je cena oboch kovov. Dôležitý je ich vzájomný pomer. Konkrétne, aký je pomer cien zlata k striebru.

Aktuálny pomer ceny zlata k striebru je 76:1. Inak povedané, striebro je 76 krát lacnejšie ako zlato. Pritom V moderných dejinách (posledných 100 rokov) je priemerný cenový pomer 40:1. Historický (stáročný) pomer 15:1.

Z grafu vidno, že za posledných 20 rokov vždy, keď sa pomer cien oboch kovov vyšplhal až na hranicu 80, došlo následne k výraznému zníženiu pomeru, teda nárastu cien striebra.

Je pomer 40:1 a 15:1 reálny?

Priemyselné využitie striebra a aj skutočnosť, že z geologického hľadiska na 15 dielov zlata pripadne len 1 diel striebra dáva predpoklad, že pomer 40:1 je len otázkou času. A keď sa pozrieme na vývoj svetovej ekonomiky úplne postačí si počkať na najbližšiu korekciu na akciových trhoch, ak bude len z časti taká ako pri hypotekárnej kríze z 2008, bude nárast cien striebra enormný a rýchly.

Snímka obrazovky 2018-01-19 o 16.24.36

Dosiahnutie historického pomeru 15:1 je na druhej strane veľmi málo pravdepodobné. Treba si uvedomiť, že takýto pomer bol v časoch vojny a zároveň menový systém bol iný ako dnes.

Len pre zaujímavosť, čo by znamenalo dosiahnutie pomeru 40:1? Ak by sa tak stalo teraz a pri súčasných cenách striebra 16,80 dolárov za uncu, tak striebro by stálo 32 dolárov za uncu. Čo by bol nárast skoro o 100%

Pritom striebro nie je podhodnotené len voči zlatu, ale aj k akciám, dlhopisom a nehnuteľnostiam.

Výkonnejšie ako zlato

Podľa záverov štúdie Metal Focus sú vyhliadky cenových ziskov pre zlato aj striebro stále veľké. Stále negatívne úrokové sadzby niektorých hlavných svetových mien, slabý dolár a geopolitické napätie majú byť hlavnými ťahúňmi dopytu po drahých kovoch. Kým zlato má byť práve ten kov, ktorý z tejto situácie vyťaží najviac, striebro nemá ostať pozadu.

Oba kovy sa totižto vyvíjajú rovnakým smerom. Ak začne rásť zlato, striebro skôr či neskôr bude zlato nasledovať. A to platí nielen pri raste, ale aj pri poklese. Ako veľké budú cenové zisky, závisí hlavne od veľkosti trhu. Trh so striebrom je v porovnaní so zlatom oveľa menší. Trh je tak volatilnejší, teda cenové výkyvy sú väčšie, čo na druhej strane spôsobí, že výkonnosť striebra bude väčšia ako výkonnosť zlata.

Diskusia

Ing. Juraj Polák

Zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. a popredný odborník na investovanie a nákup investičného zlata a striebra na Slovensku. “Som nadšencom investičného zlata a striebra a už 8 rokov pomáham klientom získať zo zlata a striebra viac."

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest