Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Vy sa pýtate: Čo sú zlaté a strieborné lunárne mince?

Vy sa pýtate: Čo sú zlaté a strieborné lunárne mince?

Je možné získať pri nákupe investičného zlata viac? Niektoré zlaté a strieborné investičné mince nie sú iba investičným zlatom a striebrom, ale majú niečo naviac, čo môže v budúcnosti získať pre kupujúceho ďalšiu výhodu.

Dnes si predstavíme zlaté a strieborné investičné mince, ktoré patria k špeciálnym minciam – Lunárnej sérii. Povieme si, ktoré mince patria do tejto série, v čom sú špecifické a čo je dôvodom ich nákupu. A rovnako vám presne ukážeme, ktoré mince sa razili v minulosti a aké sady mincí existujú.

Austrálska mincovňa Perth mint razí zlaté a strieborné mince z Lunárnej série.  Motívom týchto mincí sú vždy zvieratá z čínskeho lunárneho kalendára – potkan, byvol, tigra, zajac, drak, had, kôň, koza, opica, kohút, pes a prasa.

Lunarne mince - Pes - zlato a striebro

Mince sú razené v najvyššej rýdzosti 9999/10000, teda s rýdzosťou 99,99 %, a to aj pri striebre, aj zlate.

V čom sú iné?

Investičné zlaté mince, ako napríklad Wiener Philharmoniker alebo Maple Leaf, patria medzi tzv. bežné investičné mince. Za „bežné“ označujeme tie zlaté mince, ktorých motív razby je každý rok rovnaký a záujem o ich kúpu je prevažne investičný alebo ako ochrana do budúcnosti. Pri týchto minciach je úplne jedno, ktorý ročník kupujete. Rovnako je výkup týchto mincí rovnaký, pričom nie je rozhodujúci rok razby.

Lunárne mince radíme k špeciálnym minciam. Sú rovnakej kvality ako tie bežné zlaté mince, ale majú pridanú, tzv. numizmatickú, hodnotu. Ich cena môže byť v budúcnosti vyššia, a preto sú vyhľadávané aj ako dlhodobejší nákup – nakupujete zlato a k tomu niečo navyše. 

Numizmatickú hodnotu týchto mincí určuje:

  • obmedzený náklad – počet niektorých vydaných mincí je limitovaný – napríklad 1 uncová zlatá minca je pre celý svet limitovaná na 30 000 kusov;
  • majú dizajn,  ktorý sa už nikdy neopakuje;
  • sú vyhľadávané medzi kupujúcimi kvôli konkrétnemu roku, lebo sa im napríklad vtedy narodilo dieťa (a tí tieto mince nebudú hneď o rok predávať);
  • zberatelia si vytvárajú série týchto mincí zo všetkých rokov, a preto nie sú tak často v obehu;
  • ukončená séria, ktorá získava časom stále vyššiu a vyššiu hodnotu.

Hlavné dôvody nákupu týchto mincí

1. Vyšší potenciálny rast ceny

Pri raste ceny zlata alebo striebra rastú aj ceny všetkých mincí. Rovnako je to aj pri poklese ceny. Pri raste ceny zlata môže byť rast ceny lunárnych mincí vyšší a v budúcnosti môže byť ich cena výrazne vyššia ako cena bežných mincí.

Príklad:
Ak by ste zlatú mincu z roku 2008 (s motívom Potkana o váhe 1 unce) predávali dnes, jej bežná výkupná cena by bola 1 200 EUR. Výkupná cena za bežnú zlatú mincu by bola 1 100 EUR.

2. Dar alebo pamiatka

Klienti vyhľadávajú tieto mince kvôli roku a dizajnu razby.

Bežným dôvodom je: 

  • narodenie dieťaťa v danom roku alebo v danom znamení lunárneho kalendára;
  • pripomenutie si životnej udalosti ako sú svadby, promócie a podobne;
  • dar pre obchodného partnera k výročiu udalosti alebo pripomenutiu významného obchodu alebo projektu;
  • dar pre kolegu alebo zamestnanca k životnému a pracovnému jubileu;
  • odmena pre zamestnancov alebo kolegov pri dokončení projektu alebo pri významnej udalosti

3. Zberateľská vášeň

Mince z jednotlivých veľkostí a ročníkov tvoria celé sady a ich hodnota v sade sa zvyšuje. Dôkazom je skutočnosť, že niektoré mince alebo sady sú dlhodobo nedostupné, pretože zberatelia nedávajú tieto mince spätne do obehu.

4. Drahšie pri nákupe, ale so stabilnejšou cenou

Ceny zlatých a strieborných lunárnych mincí sú vyššie ako ceny bežných zlatých a strieborných mincí. Ich numizmatická hodnota zvyšuje ich cenu a platí pravidlo, že pri starších ročníkoch sa ich cena zvyšuje rýchlejšie. Rovnako je ich cena určená dostupnosťou, lebo niektoré mince sú beznádejne vypredané a ak sa takáto minca objaví na trhu, jej cena je oproti cene zlata veľmi vysoká.

Táto skutočnosť síce nepoteší pri nákupe, ale dáva určitý prehľad, ako by sa cena týchto mincí mohla vyvíjať v budúcnosti. Aj pri týchto minciach platí staré známe – Vzácne je to, čoho je málo.

Cena mincí.

Pri týchto minciach je potrebné rozlišovať:

  • cenu nových mincí – aktuálny ročník;
  • cenu starších ročníkov.

Cena mincí z aktuálneho ročníka (teraz je to rok 2018 – motív Psa) je mierne vyššia ako cena bežných mincí. Napríklad cena 1 uncovej zlate mince je oproti bežným minciam vyššia o 30 – 35 EUR.
Cena starších ročníkov môže byť výrazne vyššia. Už ročník 2017 (motív Kohúta) je považovaný za starší ročník a aj keď je cena zlata rovnaká pre obe mince (ročník 2017 aj 2018), mincovňa zvýšila pri 1 uncovej minci cenu za ročník 2017 o 25 EUR hneď po vydaní novej mince na rok 2018.

Spätný predaj.

Ďalším dôvodom vyšších cien starších ročníkov je spätný predaj týchto mincí. Pri spätnom predaji týchto mincí sú 2 možnosti:

1.Predať rýchlo.
Ak musíte predať zlato okamžite, lebo nutne potrebujete peniaze, nič sa nemení oproti iným minciam. Vykupujú sa rovnako ako bežné mince za aktuálnu cenu zlata, prípadne mierne vyššiu, keďže ide o špeciálne mince. (Napríklad už spomenutý rok 2008 – motív Potkana, má vyššiu bežnú výkupnú cenu o cca 90 EUR za 1 uncu.)

2. Počkať na kupujúceho.
Ak niekto hľadá túto Vašu konkrétnu mincu, získate oveľa viac. Napríklad my túto mincu môžeme aktívne ponúknuť určitým klientom a jej cena bude v prípade výkupu lepšia.

Aj to je dôvodom, prečo cena niektorých takýchto mincí neklesá, dokonca ani vtedy, keď klesá cena zlata. Dôkazom je napríklad zlatá minca Tiger z roku 2010. V roku 2010 sa cena 1 uncovej Lunárnej zlaté mince Tiger predávala za cenu cca 1 100 EUR. Dnes ju nezoženiete za menej ako 1 600 EUR, aj keď je cena zlata aktuálne cca 1 100 EUR. V súčasnosti nechce nikto predať túto mincu za menej, ako bola jej cena v minulosti.

Upozornenie:Záruka na vyššiu cenu neexistuje a nikto nedokáže garantovať, že ceny týchto mincí budú vyššie ako tých iných. Je to podobné, ako keď Vám nikto nevie garantovať, že ceny obrazov istého maliara budú vyššie ako toho druhého, alebo že ich cena určite porastie.  Posledné ročníky nám však ukazujú, že tieto lunárne mince sú stále vyhľadávaným artiklom. 

Základné rozdelenie mincí.

Austrálska mincovňa Perth mint razí zlaté a strieborné mince z Lunárnej série.  Motívom týchto mincí sú vždy zvieratá z čínskeho lunárneho kalendára – potkan, byvol, tiger, zajac, drak, had, kôň, koza, opica, kohút, pes a prasa.

Zlaté lunárne mince.

Zlaté lunárne mince začala mincovňa raziť v roku 1996 – Potkanom a pokračovala znameniami až do roku 2007, kedy skončila mincou Prasa. Celá táto sada mincí sa volá Lunárna séria I. alebo Lunar series I.

Mincovňa pokračovala Lunárnou sériou II. v roku 2008 (Potkan) a bude ju končiť v roku 2019 motívom mince Prasa.

Veľkosť mincí:
Mince sa razia vo veľkostiach – 1/20 unce, 1/10 unce, 1/4 unce, 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 10 uncí a 1 kilová zlatá minca.

Lunar mince zlato

V minulosti sa však razili ročníky bez niektorých gramáží. V Lunárnej sérii I. sa do roku 2000 nerazili mince vo veľkosti 2 unce, 10 uncí a 1 kilo. A 1/2 uncová zlatá minca sa začala raziť až v roku 2004.

Lunárna séria II. bude kompletná v roku 2019 a počas tohto obdobia sa razili mince všetkých veľkosti.

Lunarne zlaté mince zoznam

Strieborné lunárne mince.

Strieborné lunárne mince začala austrálska mincovňa raziť v roku 1999. Začiatok razby bol oproti Zlatej sérii posunutý o 3 roky, a preto séria začína Králikom z roku 1999. Strieborná Lunárna séria I. skončila rovnako ako zlatá v roku 2007, ale niektoré veľkosti mincí – 1 unca, 2 unce a 1 kilo boli razené aj v roku 2008, 2009 a 2010.

Mincovňa pokračovala Lunárnou sériou II. v roku 2008 (Potkan) a bude ju končiť v roku 2019 motívom mince Prasa. Roky 2008, 2009 a 2010 sa prekrývajú, lebo v tomto období sú niektoré mince razené aj v Lunárnej sérii I. a II.

Veľkosť mincí:
Mince sa razia vo veľkostiach – 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 5 uncí, 10 uncí , 1 kilo a 10 kíl.

V roku 2009 a 2010 mincovňa vydala špeciálne vydanie mincí o váhe 500 g, ktoré majú limitovanú razbu. V nižších tabuľkách sú uvedené mince podľa veľkosti a či sa v danom roku razili.

LUnarne stieborné mince zoznam

Luxusné lunárne mince.

Každý rok sa mincovňa rozhodne vydať exluzívne zlaté alebo strieborné mince, ktorých počet je prísne limitovaný. Napríklad v počte 200 kusov. Sú to mince vo vysokom lesku a kvalite spracovania – tzv. proof kvalita. Ich výroba je vo väčšine ručná. Majú luxusné balenie a sú presne čislované. Kvalite zodpovedá aj cena, ktorá je vyššia, ako pri bežných minciach. Sú však vyhľadávaným kúskom, pretože ich počet je limitovaný.

LUnarne mince zlato Pes

Špeciálne farebné mince

Niektoré veľkosti sú špeciálne razevné spôsobom colored – teda s farebných prevedeným hlavne motívu mince. Sú to špeciálne mince, ktorých počet je obmedzený a majú pekný dizajn.

LUnarne mince zlato Kohut

Lunárne sady

Zo zlatých a strieborných lunárnych mincí si investori vytvoria sadu mincí, ktoré sa využívajú okrem investičných účelov aj ako forma daru. 

Mince je možné kúpiť aj samostatne (niektoré v exkluzívnych etuách – krabičkách) alebo vo forme sady. A to platí pre všetky ročníky (ak sa mince vtedy vyrábali).

LUnarne mince zlato set Lunarne mince Striebro set

Zlatá lunárna séria II. – Sady:

  • sady všetkých veľkostí mince z jedného roka – 1/20 unce, 1/10 unce, 1/4 unce, 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 10 uncí a 1 kilo.
  • sady 5 veľkostí mince z jedného roka – 1/20 unce, 1/10 unce, 1/4 unce, 1/2 unce a 1 unca
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/20 unce (11 mincí – ročník 2019 bude neskôr)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/10 unce (11 mincí – ročník 2019 bude neskôr)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/4 unce (11 mincí – ročník 2019 bude neskôr)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/2 unce (11 mincí – ročník 2019 bude neskôr)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1 unce (11 mincí – ročník 2019 bude neskôr)

Zlatá lunárna séria I. – Sady:

  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/20 unce (12 mincí)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/10 unce (12 mincí)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1/4 unce (12 mincí)
  • sada všetkých rokov zlatých mincí o váhe 1 unce (12 mincí)

Strieborná lunárna séria II. – Sady:

  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 1 unce (12 mincí)
  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 2 uncí (12 mincí)
  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 10 uncí (12 mincí)
  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 1/2 unce (12 mincí)
  • sada 6 veľkostí mince z jedného roka – 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 5 uncí, 10 uncí a 1 kilo
  • sada 5 veľkostí mince z jedného roka – 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 5 uncí a 10 uncí.

Strieborná lunárna séria I. – Sady:

  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 1 unce (12 mincí)
  • sada všetkých rokov strieborných mincí o váhe 2 uncí (12 mincí)
  • sada všetkých 1/2 uncových strieborných mincí (7 mincí)

Dostupnosť mincí Vám radi poskytneme telefonicky alebo emailom. 

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest