Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Nemecko presunulo časť zlata z USA o 3 roky skôr

Nemecko presunulo časť zlata z USA o 3 roky skôr

V roku 2013 nemecká centrálna banka Bundesbank deklarovala, že do roku 2020 chce stiahnuť časť zlata z nemeckých zlatých rezerv naspäť do Nemecka. Zlato v objeme 674 ton bolo uložené v New Yorku a v Paríži. Dôvodom uskladnenia nemeckého zlata v Banque de France a Federal Reserve Bank of New York boli bezpečnostné opatrenia ešte z časoch Studenej vojny.

Bundesbank na konci augusta oznámila, že presun zlata stihla o 3 roky skôr. Celý proces presunu 53 780 tehličiek v hodnote takmer 24 miliárd EUR bol ukončený a zlato je bezpečnej uskladnené vo Frankfurte. Presun za uskutočňoval postupne od roku 2013 v menších objemoch. To sú všetky informácie k presunu, zvyšok kvôli bezpečnosti ostáva na predstavivosti nás všetkých :-).

Nie je to však všetko zlato, ktoré majú Nemci mimo Nemecka. Nemecko patrí medzi najväčších držiteľov zlata vo svojich rezervách a už viac ako 50% zlata majú vo vlastných trezoroch. Uloženie zvyšných zlatých zásob (aktuálne 49,4%) je rozdelené medzi centrálnu banku USA (1236 ton – 36,6%) a centrálnu banku Veľkej Británie (432 ton – 12,8%).

Prečo nestiahnu všetko zlato?

Podľa oficiálneho vyjadrenia predstaviteľov Bundesbank je nutné, aby malo Nemecko zlaté zásoby aj mimo Európskeho kontinentu, pretože sú ľahko zameniteľné v prípade potreby za iné meny.

„Zlé jazyky“ na trhu so zlatom však tvrdia, že Nemecko chce postupne stiahnuť zo zahraničia všetko svoje zlato. Nemôže to ale urobiť hneď, pretože „nemecké“ zlato v trezoroch v New yorku a v Londýne nie je. Centrálne banky ho použili na doplnenie ponuky zlata na trhu, pretože dopyt po zlate v minulých rokoch presiahol ponuku. Na to, aby bolo možné zlato vrátiť do rúk Nemecka, je potrebné, aby bolo nakúpené späť na trhu. Aj preto, že cena zlata bola v posledných 2 rokoch nízko, bolo možné aktuálne „dokúpiť“ zlato pre Nemecko rýchlejšie.

Záver:

Jasný signál, že Nemecko sa pripravuje na nový finančný systém? Asi sklamem „konšpirátorov“, ale to podľa môjho názoru je dôvod presúvania zlata „obyčajnejší“. Zlato je aj vo vlastníctve štátu a centrálnej banky skôr určené ako ochrana a rezerva. A Nemecko sa rozhodlo, že časť z tejto rezervy znova presunie na domácu pôdu. Čo je doma, to sa počíta. Stále má takmer polovicu zlata v zahraničí, takže ak by sa niečo chystalo, asi by presúvalo, čo sa dá J.

Otázkou skôr ostáva, ako budeme komentovať, ak budú Nemci v spätnej dodávke zlata pokračovať a sťahovať ďalšie zlato z New Yorku a Londýna.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest