Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Najvýkonnejšie aktívum od začiatku krízy v roku 2007

Najvýkonnejšie aktívum od začiatku krízy v roku 2007

Agentúra Bloomberg priniesla porovnanie investície za posledných 10 rokov – od začiatku hypotekárnej krízy v roku 2007.

Porovnanie bolo uskutočnené od 9. augusta 2007 do 9.augusta 2017 jednoduchou formou: Ako investor by sme nakúpili v roku 2007 investíciu, založili ju do „šuplíka“ a zabudli na ňu a spomenuli sme si o 10 rokov na to, že sme niekedy investovali. A toto sú výsledky za dekádu:

1800x-1

Najvýnosnejšou investíciou boli európsky dlhopisy „high yield bonds“, ktoré sú niekedy označované aj ako tzv. „prašivé“ dlhopisy (na konci článku je krátke vysvetlenie). Druhou najlepšou investíciu bolo zlato, ktoré bolo nasledované americkými high yield dlhopismi. Určite by sem neurobili zle, ak by sme investovali aj do akcií alebo štátnych dlhopisov. Ak by sme si ale vybrali iné komodity, napríklad ropu, boli by sme sklamaní.

Upozornenie:

Aj keď je zlato a drahé kovy jedným z lídrov nárastu hodnoty za posledných 10 rokov, nákup investičného zlata by mal byť Vaším dlhodobým cieľom. Zlato je v prvom rade ochrana majetku, nie investícia (aj keď sa jej môže dariť nadpriemerne). Nákupom zlata by ste sa mali vytvoriť rezervu na horšie časy.

Poznámka: Čo sú „high yield bonds alebo dlhopisy s vysokým výnosom? Tak sa označujú dlhopisy, ktoré majú síce vysoký výnos, ale sú mimo hodnotenia ratingových agentúr, pretože nesú vysoké riziko nesplatenia. Nemusí to nutne znamenať, že sú to toxické dlhopisy, ktoré sa nesplatia.

Príklad:
Ak vydá dlhopis Apple, dostane pravdepodobne najvyšší rating AAA. Ak však vydá dlhopis nejaké slovenská IT firma, môže dostať rating C, teda vysoké riziko a môžeme povedať, že je to „high yield bond“. Splatenie a investícia do takejto firmy však môže byť úplne bezpečná a dokonca vysoko zisková (aj viac ako Apple dlhopis).

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest