Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Hotovosť v ohrození?

Hotovosť v ohrození?

Ani nie pred rokom sa prvý krát objavili v médiach správy, ako sú občania severnej Európy spokojní s bezhotovostnými platbami, a že hotovosť v podstate ani nepotrebujú, lebo je nepohodlná a uvažujú nad jej zrušením.

Aj keď tejto téme sme sa venovali v minulom mesačníku, je dobré si ju pripomenúť, lebo pred pár dňami prišla oveľa konkrétnejšia správa. Európska centrálna banka uvažuje o zrušení 500 eurovej bankovky. Keďže päťsto eurovka nie je až tak bežne používaná, nevyvolá táto správa veľkú odozvu. A už vôbec žiadnu, ak nám ju média správne naservírujú, čo sa v oficiálnych vyjadreniach už deje. Horšie je ak si uvedomíme, že tie fialové papieriky tvoria až 30% všetkých eur v obehu. A to už stojí nad tým sa aj zamyslieť.

Dôvod oficiálny – obmedzenie čiernej ekonomiky.

Oficiálne hlavným a jediným dôvodom je, že veľká časť týchto bankoviek sa používa v čiernej ekonomike, pri kriminálnych aktivitách a pri praní špinavých peňazí. Chvályhodný zámer aj keď je otázne, ako a či vôbec tým čiernu ekonomiku nejako obmedzia, lebo kto chce cestu si predsa nájde. A stále tu ostávajú bankovky s nominálnou hodnotou 200, 100, 50.

A to čo sa zatiaľ nespomína je či po stiahnutí 500 euroviek bude hotovosť, ktorú tvoria (30%), doplnená v rovnakom objeme inými bankovkami. Ak nie, oficiálny dôvod má trhliny.

Je aj zaujímavé sledovať, že vždy keď sa objavia správy o obmedzení hotovosti, tak oslovení ekonomickí analytici, či už závislí alebo aj tí čo si hovoria „nezávislí“ tento krok jednotne schvaľujú a pritom nespomenú aj druhú, menej populárnu stranu mince. Urobíme to za nich.

Dôvod neoficiálny – kontrola nad všetkými peniazmi v obehu.

Už dávno sa netlačia peniaze iba vo forme bankoviek alebo razia vo forme mincí. Peniaze sa „tlačia“ elektronicky. Sú síce vedené na účtoch v bankách, ale ak by sme si ich chceli prísť vyzdvihnúť naraz a všetci, nedostaneme ich, lebo jednoducho fyzicky neexistujú a banky tie peniaze teda ani nemajú. Hotovosť je mimo bankový systém a tak nie je pod kontrolou, čo môže znamenať v dobe neustáleho tlačenia nekrytých peňazí problém. A ako ochrániť banky pred „nájazdmi“ peňazí chtivých obyvateľov, aj keď vlastných, no tak že obmedzíme a najlepšie časom úplne zrušíme hotovosť.

Jednoducho nikto nebude utekať do banky si vyberať svoje vlastné peniaze, lebo nebudú fyzicky existovať. A či už ekonomika štátu bude v akomkoľvek stave to už nebude rozhodovať. To čo sa dialo minulé leto v Grécku, kedy ľudia húfne vyberali eurá z bánk, lebo sa báli, či im po prechode na drachmu z nich niečo ostane aj zajtra, už nebude možné. A tak akákoľvek menová reforma, pri ktorej zväčša dochádza k devalvácii hodnoty peňazí a tak celého majetku, bude možná kedykoľvek a bez akýchkoľvek problémov.

Veď ako inak, na otupenie verejnej mienky treba ísť opatrne, systematicky a hlavne trpezlivo. Ak nám prestanú chýbať päťsto eurovky a drobné centovky, tak neskôr nebudú ani tie ostatné. To už bude naša vlastná ekonomická sloboda minulosťou. Ostáva dúfať, že dôvod neoficiálny je tak len fikcia, ale sa dá na to spoliehať?

Diskusia

Ing. Juraj Polák

Zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. a popredný odborník na investovanie a nákup investičného zlata a striebra na Slovensku. “Som nadšencom investičného zlata a striebra a už 8 rokov pomáham klientom získať zo zlata a striebra viac."

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest