Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Ľudia začínajú hromadiť hotovosť

Ľudia začínajú hromadiť hotovosť

V Japonsku a Nemecku hlásia výrobcovia trezorov nárast predaja domácich trezorov v desiatkách percent. Dôvod je jednoduchý – ľudia hromadia hotovosť. Čo je za tým a aký je dôvod?

Japonsko vypredalo trezory, Nemecko to očakáva.

Začiatkom roka hlásili predajcovia trezorov v Japonsku, že predaje trezorov stúpajú a ak to bude takto pokračovať, vypredajú všetky svoje zásoby. Japonci začali hromadiť bankovky z dôvodu, že úrokové sadzby centrálna banka Bank of Japan znížila na nulu. Podľa klientov je jedno, či majú peniaze v banke, alebo doma.

Rovnaká situácia sa zopakovala cez leto v Nemecku. Najväčší výrobca trezorov, Burg-Waechter KG, vyhlásil, že rast tržieb o 25% bol prekvapením a očakávajú, že v závere roka bude predaj lámať rekordy. Ďalší producenti uvádzajú, že aktuálne vyrábajú toľko, koľko môžu a blížia sa k svojím maximálnym výrobným kapacitám.

 Trezor zlato

Švajčiari sú diskrétnejší.

Na rozdiel od Nemcov sú Švajčiari citlivejší na svoje súkromie. Neuvádzajú počet predaných trezorov, ale hlavné poisťovacie domy hlásia zvýšený záujem o poistenie hotovosti, ktorá nie je uložená v banke. Na rozdiel od eura, ktorá zrušilo najväčšiu 500 Eurovú bankovku, majú Švajčiari stále 1000 frankovú (cez 900 EUR) a preto môžu doma uchovávať aj väčšie množstvá hotovosti.

Vo Švajčiarsku je možné skladovať hotovosť lacnejšie mimo banky. Pre porovnanie 1 000 000 frakov poistí poisťovňa ročne za 1 000 frankov s tým, že v banke by poplatky boli na úrovni 7 500 frankov. K 1000 frankom je však potrebné pripočítať aj trezor a zabezpečenie, ale v súčte to bude na rovnako. A ľudia nemajú peniaze v banke ale doma a poistené.

Hromadenie hotovosti je problém.

Centrálne banky a štáty zaviedli negatívne úroky preto, aby podporili míňanie a teda rast ekonomík. V jednoduchosti sa očakávalo:

  1. Klient má peniaze v banke,
  2. dostane negatívny úrok – teda nedostane úrok, ale ešte banke zaplatí za to, že tam má peniaze,
  3. radšej teda časť peňazí minie na nejaký tovar, ale ich niekam investuje, aby neprichádzal postupne o peniaze
  4. a tým sa podporí ekonomika – kupovanie viac tovarov, alebo finančné trhy – kupovanie akcií a dlhopisov a neustály rast ich ceny.

Klienti však začali robiť to, čoho sa banky boja naviac. Začali vyberať peniaze v hotovosti a uskladňujú si ich doma alebo v trezoroch bánk.

Vtedy nestrácajú na tom, že by platili úroky banke a zároveň nemusia míňať peniaze na zbytočnosti, ktoré nepotrebujú. Rovnako nemusia investovať, keď nechcú, alebo akciám a štátnym dlhopisom neveria.

Centrálne banky zakročili, lebo negatívne úroky nemajú efekt.

Opatrenia, ktoré urobili finančné inštitúcie však smerovali k tomu, aby zamedzili výbery v hotovosti a používanie hotovosti. Zrušenie bankovky 500 EUR a postupné obmedzovanie výšky výberu hotovosti sú iba začiatkom.

Ideálnym stavom je žiadna hotovosť a platby iba online. Vtedy budú mať negatívny úroky zmysel, lebo každý bude iba míňať alebo investovať, len aby nestrácal.

Varíme žabu.

Systém pomalého varenia žaby poznáte. Žaba vo vode si neuvedomí, že sa voda postupne ohrieva, až je neskoro.

Tu je to rovnaké. Dnes sú v niektorých bankách negatívne úroky na veľké vklady vo výške približne 0,5 až 0,1%. Ak by toto pravidlo použili na všetkých klientov, pre bežných klientov to bude znamenať, že ak máte v banke 1000 EUR, zoberú Vám ročne z nich 5 EUR. Kvôli tomu nebudú ľudia páchať „finančné samovraždy“ a rýchlo kupovať akcie alebo dlhopisy (samovražda preto, lebo o akciách a dlhopisoch nevedia nič iné, len to, že ich kupujú).

Klesajúca hodnota eura

Ale ak to nebude fungovať, tak sa negatívne úroky budú logicky zvyšovať. Ak však bude výška 5%, potom budú ľudia uvažovať inak – „Dám banke 50 EUR ročne za to, že tam mám peniaze (plus poplatky za účet)?“ Alebo firma bude platiť 50 000 EUR za to, že má v banke milión EUR?

Záver.

Cieľ je jednoduchý – obmedzovanie hotovosti, aby si ľudia nemohli vyberať peniaze, keď sa zvýšia negatívne úroky.

Ak si myslíte, že to je prehnané tvrdenie, iba na pripomenutie uvádzam aspoň 2 opatrenia, čo už centrálne banky a štáty urobili, aby sa začal stále dlhoočakávaný ekonomicky rast:

  • podpora trhov novými peniazmi, aby ich bolo toľko, že sa budú míňať – nefunguje.
  • znižovanie úrokov na nulu – aby sme míňali – nefunguje.

Preto niektorí klienti využívajú investičné zlato ako formu zmeny časti svojich peňazí na nové peniaze, z ktorých neplatia úrok.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest