Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Vy sa pýtate: Ktoré zlaté tehličky sú najlepšie?

Vy sa pýtate: Ktoré zlaté tehličky sú najlepšie?

Zlaté tehličky vyrábajú mincovne, ktorá patria do 2 skupín:

  1. sú členmi LBMA – Londýnska asociácia mincovní a výrobcov zlata.
  2. nie sú členmi LBMA.

V čom je rozdiel?

LBMA je združenie, ktoré umožňuje svojím členom vyrábať tehličky s puncom „Good delivery“ – známka najvyššej kvality. Výrobcovia „Good delivery“ tehličiek musia dodržiavať prísne pravidlá pri výrobe – čistota, množstvo, vzhľad a iné. V jednoduchosti sa dá povedať, že tieto tehličky sú prvej triedy. Tehličky s označením “Good delivery” sú špecifické – majú váha od 10 do 12 kíl (350 – 420 uncí), sú presne číslované a musia sa skladovať iba v Londýne. To znamená, že tieto tehličky sa nedajú bežné kúpiť. My sme pre jednoduchosť označili mincovne “Good delivery” a všetky tehličky, ktoré vyrábajú, sú vyrábané podľa noriem “Good delivery”.

Sú aj iné tehličky?

Áno, dokonca ak splníte základné podmienky pre výrobu investičného zlata, môžete vyrábať tehličky aj vy. A môžete nazvať mincovňu napr. Trnavská mincovňa. Tieto tehličky však nebudú podľa noriem Good delivery a Trnavská mincovňa sa asi tak skoro nestane členom LBMA.

Výhody normy Good delivery?

Hlavnou výhodou je obchodovateľnosť. Vzhľadom na prísne pravidlá „Good delivery“ si je každý istý, že tehličky vyrábané týmito mincovňami :

  • sú najvyššej kvality,
  • rýdzosť je najvyššia a garantovaná,
  • majú vždy presné rozmery,
  • vykupuje a pozná ich takmer každý obchodník.

Ktoré mincovne môžu vyrábať Good delivery?

Medzi najrenomovanejšie mincovne, ktoré môžu vyrábať Good delivery patria:

  • Argor Heraeus – Švajčiasrsko.
  • Heraeus – Nemecko
  • Perth Mint – Austrália
  • Umicore – Belgicko
  • Valcambi – Švajčiarsko
  • Pamp – Švajčiarsko
  • Royal Canadian Mint – Kanada.

Zlate tehlicky

Tehličky z týchto mincovní patria medzi najviac obchodované na svete a ich predaj je možný takmer u každého obchodníka. Tieto tehličky aktuálne vykupujeme aj u našej spoločnosti.

Ako je to s mincami?

Výroba mincí nepodlieha systému „Good delivery“, pretože ich pravosť garantuje priamo štát, ktorý ich vydáva. Tieto mince sú obeživom a budeme sa im bližšie venovať v ďalšom mesačníku. Preto napríklad Americká mincovňa nie je členom LBMA, lebo vyrába iba mince. Špecifickým príkladom je rakúska mincovňa Münze Österreich, ktorá vyrába mince ale zároveň má aj tehličky, ktoré ale musia byť vyrábané a puncované v Argor Heraeus, pretože Münze Österreich nie je členom LBMA.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest