Bezplatná linka: 0800 232 332    facebook-zlate-sporenie

Vy sa pýtate: Ako nakupovať platinu?

Vy sa pýtate: Ako nakupovať platinu?

Platina patrí spolu so striebrom a paládiom k drahým kovom, ktoré zaujímavo dopĺňajú zlato. Platina má svoje špecifiká a je nutné sa vyvarovať chybám, ktoré zvyknú klienti pri nákupe robiť.

Platina = priemyselný kov.

Platina je priemyselný a šperkársky kov. Využíva sa hlavne v automobilom priemysle, kde putuje z baní až takmer 60% produkcie. Zvyšok spotrebuje šperkársky priemysel a zlomok ostatné odvetvia. V automobilovom priemysle je používaná ako katalyzátor výfukových plynov a je podľa typu motora kombinovaná alebo nahradená paládiom. Ak je paládium drahé, využíva sa platiny a opačne.

Kupovať platinu alebo nie?

Aj keď je pri nákupe investičných drahých kovov základom zlato, platina je zaujímavým doplnením. Ako pri každej investícií, existuje aj pri platine „za“ a „proti“

Prečo je platina zaujímavá:

1. Je to priemyselný kov, ktorý bude vždy potrebný. Využitie platiny sa stále rozrastá a okrem „bežného“ využitia je napríklad súčasťou špecifických liekov pri liečbe rakoviny.

2. Má obmedzenú ťažbu. Platiny je menej ako zlata a striebra a jej recyklácia je okrem šperkov takmer nemožná. V jednom automobile sa používa pár gramov platiny v nescelenom stave, čo komplikuje recykláciu. 

3. Má aktuálne výhodnú cenu. Cena platiny sa aktuálne blíži k nízkym cenám z roku 2008, kde vzhľadom na krízu jej cena prudko klesla.

Platina má však aj svoje nevýhody:

1. DPH. Nákup platiny nie je oslobodený od dph, takže je drahšou alternatívou ako zlato.

2. Produkcia v JAR. Hlavným producentom platiny je Juhoafrická republika, ktorá produkuje až 80% platiny na svete. V takomto prípade môže jedna krajina výrazne ovplyvňovať cenu platiny v prospech rastu ceny, ale aj opačne.

Platinové investičné produkty.

Mincovne vyrábajú platinové mince a tehličky, aj keď v obmedzených gramážach. Švajčiarska mincovňa Argor Heraeus vyrába populárne tehličky o veľkosti 1 unce (31,1 g) a 100 gramov, ktoré dopĺňa tehličkou 10 x 1 gram. Z mincí sú populárne platinové jednouncové mince Maple Leaf, Wiener Philharmoniker alebo austrálska platinová minca Platypus.

Je teraz vhodná doba?

V aktuálnom období (máj 2017) je cena platiny aj vrátane DPH nižšia, ako je cena zlata za jednu uncu a to z nej robí zaujímavé doplnenie nákupu investičných drahých kovov. Niektorí investori ju považujú za „čierneho koňa“, ktorý môže prekvapiť, pretože jej cena môže rásť výraznejšie, ako cena zlata.

Aj napriek tomu odporúčame, ak sa pre nákupy platiny rozhodnete, aby nákup platiny tvoril max. 5 – 15% nákupu investičných drahých kovov. Horizont nákupu je vzhľadom na DPH dlhší a pri nákupe je potrebné uvažovať s minimálne 5 ročným horizontom. 

Tip na záver:

Nemenej dôležité je správne zvoliť veľkosť, typ mincí a tehličiek a dodávateľa,  pretože podľa našich skúseností môže vhodným stanovením ponuky klient ušetriť pri nákupe až od 5 – 10% z ceny.

Diskusia

Ing. Slavomír Fogaš

Autor myšlienky pravidelného sporenia a investovania v zlate a spolumajiteľ spoločnosti Zlaté sporenie a.s. "Ekonómia a finančníctvo sa vyučuje a prezentuje ako zložitá vec preto, aby tomu ľudia nerozumeli. Mojím cieľom je zrozumiteľne a jasne ukázať základy peňazí, dlhu a financií, aby sme neboli iba bezbrannými spolusediacimi v autobuse, ktorí šoférujú “ tí veľkí”.

Čo je sporiaca suma a prečo 30 000 EUR?

Každý náš klient si stanoví pred začatím sporenia Sporiacu sumu. Je to Váš plán – celková suma, ktorú by ste chceli postupne dosiahnuť a mať zlato v takej hodnote v budúcnosti. My sme ju pre Vás stanovili na 30 000 EUR (najčastejšia voľba). Pri otvorení zmluvy vo formulári vpravo si jej výšku môžete sami a stanoviť si vlastnú sporiacu sumu.

Upozornenie: Nemáte žiadnu povinnosť dosiahnuť celú Sporiacu sumu ani žiadne pokuty alebo sankcie, ak ju nedosiahnete celú. Sporenie môžete ukončiť kedykoľvek bez poplatkov a sankcií.

×

Pin It on Pinterest